SARA JE TRČALA BRŽE OD BOLTA: Uginula najbrža kopnena životinja na svetu

- Živela je punim životom i bila sjajan ambasador svoje vrste - rekao je trener ovog geparda

  • 2

Ženka geparda Sara koju je Nacionalna geografija proglasila najbržim kopnenim sisarom, uginula je u svojoj 15. godini u zoološkom vrtu u Sinsinatiju.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koliko zlata sadrži olimpijska zlatna medalja?

Ona je uspavana zbog "smanjenog kvaliteta života", kako stoji u saopštenju ovog zoološkog vrta. Inače, prosečni životni vek je od osam do 12 godina.

Proglašena je najbržom kopnenom životinjom kada je 2012. godine tokom snimanja dokumentarca Nacionalne geografije pretrčala 100 metara za 5,95 sekundi brzinom od oko 98 km/h. Tom prilikom je i oborila svoj rekord iz 2009. godine kada je pretrčala ovo rastojanje za 6,13 sekundi.

Na snimku je zabeležena i njena trka na posebnoj stazi koju je potvrdilo tehničko veće američkog atletskog saveza. Sara je 100 metara pretrčala za 3,5 sekundi brže od najbržeg čoveka Juseina Bolta.

- Živela je punim životom i bila sjajan ambasador svoje vrste - rekla je trener Linda Kastaneda za geparda koji je u zoološki vrt stigao kad je imao samo šest nedelja.

Inače, broj geparda u svetu je u znatnom padu, sada ih ima između 9 i 12 hiljada, dok je pre 100 godina bilo oko 100 hiljada.

Pogledajte video:

Youtube/National Geographic

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA