OD IZBORA DVA PUTIĆA: Nikolić očekuje podršku DSS-a, SRS-a i Dveri, Tadić svih ostalih

Tadića podržavaju Jovanović i Pastor, najverovatnije i Dačić. Koštunica od Nikolića traži da se distancira od EU, Jadranka Šešelj i Zukorlić neće podržati nikoga, nejasno za koga su Stanković, Glišić, Dragišić i Danica Grujičić

  • 2

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić u drugom krugu predsedničkih izbora očekuje podršku birača koji su u prvom krugu glasali protiv politike Borisa Tadića - one koji su glasali za DSS, SRS i Dveri.

Na pitanje da li računa na podršku DSS, s obzirom na izjavu lidera te stranke Vojislava Koštunice da je za to potrebno da se odrekne insistiranja na ulasku Srbije u EU, Nikolić najavljuje razgovore s Koštunicom, posle čega će moći nešto više da kaže o tome.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić dodao je sinoć da naprednjaci očekuju i podršku Ivice Dačića 20. maja.

Međutim, lider SPS postavlja vrlo jasne uslove onoj stranci koja želi njegovu podršku.

- Da li oni misle da smo mi ludi ili pali s kruške, pa da podržimo u drugom krugu jednog od predsedničkih kandidata, a da potom oni međusobno naprave novu vladu? - plastično objašnjava svoju strategiju najveći dobitnik upravo završenih izbora, dodavši da takav stav nije ucena nego logično razmišljanje.

Dačić je u izbornoj noći, ali i kasnije nekoliko puta ponovio da ne može sa strankama "koje su protiv EU".

- Nikolić mora da zna da ne mogu u koaliciju s onima koji su za prekid pregovora sa EU - prilično jasno je stavio do znanja Dačić kome će ukazati podršku.

Ipak, kandidat DS za predsednika Srbije Boris Tadić tvrdi da razgovora o podršci još nije bilo.

- Još nisam razgovarao s drugim partijama o podršci za drugi krug predsedničkih izbora - uverava Tadić, koji kaže da podršku traži od građana i podseća da nije trpeo pritiske i ucene 2004. i 2008, pa da to neće činiti ni sada.

Tadić za sada može da računa na glasove LDP-a, potvrdio je sinoć lider te partije Čedomir Jovanović, a podršci može da se nada i od predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

- Očekujem poziv Tadića, danas, sutra, prekosutra, kada to dođe na dnevni red, da počnemo da razgovaramo o tome šta da radimo sa preko 91.000 glasova, odnosno šta će biti s programom ''Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji''. Upustio sam se u trku samo da bih dao šansu za realizaciju tog programa - objašnjava Pastor, koji se nada da će postići dogovor s Tadićem i da je "otvoren i spreman za zdrave kompromise".

Radikali, logično, svoju podršku nameravaju da uskrate i Tomislavu Nikoliću i Borisu Tadiću.

- Apsolutno ne postoji teorijska mogućnost da podržimo jednog ili drugog. Jednostavno, njih dvojica ne odgovaraju Srbiji – poručuje šef poslaničke grupe radikala u odlazećem sazivu Skupštine Dragan Todorović.

Na podršku muftije Muamera Zukorlića za sada ne može da računa ni jedan od rivala u drugom krugu, kaže za Telegraf.rs šef muftijinog izbornog štaba Jahija Ferhatović.

- Još uvek sumiramo rezultate jučerašnjih izbora, jer sa na nekim mestima ovde glasalo i do 22 sata, tako da još ne razmišljamo o tome. Pre objave zvaničnih rezultata nećemo se izjašnjavati – zagonetan je Ferhatović.

Među onima koji se još uvek nisu izjasnili koga će podržati su Zoran Stanković (URS, osvojio 6,5 odsto glasova), Vladan Glišić (Dveri - 2,8), Zoran Dragišić (Pokret radnika i seljaka - 1,5 procenata) i Danica Grujučić (Socijaldemokratski savez - 0,8 odsto glasova).

U prvom krugu izbora Boris Tadić osvojio je 25,3, a Tomislav Nikolić 24,9 odsto glasova.

(A.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сви су исти

    8. maj 2012 | 18:08

    А сад нисмо Ђиласови?

  • samo se nadajte

    8. maj 2012 | 15:15

    Glasaci Dveri nisu glasali samo protiv Tadiceve politike,nego i protiv Nikoliceve,oni su glasali za Dveri i Vladana Glisica,tako da ih ne interesuje nijedan od ovih "finalista".Ne nadajte se glasovima onih koje ste do juce najbrutalnije pljuvali.Dverjani glasaju samo za Dveri!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA