NOVI KRVNIK ISLAMSKE DRŽAVE: Ovo je Englez koji se pridružio džihadistima! (FOTO)

Džek Lets je sa 18 godina rekao svojim roditeljima da ide u Kuvajt da studira arapski jezik. Međutim, iz Kuvajta se odmah uputio u prvo u Siriju, a potom u Irak, gde se bori u prvim redovima na strani Islamske države

  • 27

Džek Lets koji vodi poreklo iz Velike Britanije priključio se Islamskoj državi, saopštili su tamošnji mediji. Reč je o sinu engleskog farmera iz Oksforda, koji je navodno postao naslednik ozloglašenog dželata Džihad Džona.

Državljani Velike Britanije i ranije su se pridruživali Islamskoj državi, ali su bili u pitanju regruti arapskog porekla. Lets je prvi Englez koji je postao pripadnik džihadista.

Džek Lets je sa 18 godina rekao svojim roditeljima da ide u Kuvajt da studira arapski jezik. Međutim, iz Kuvajta se odmah uputio u prvo u Siriju, a potom u Irak, gde se bori u prvim redovima na strani Islamske države, prenosi britanski "Dejli mejl", koji je radikalnom Englezu nadenuo i adekvatan nadimak - Džihad Džek.

On se nastanio u Faludži, gde je promenio ime u Ibrahim i oženio se Iračankom i sa njom dobio sina Muhameda.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News. Facebook Foto: Profimedia/Zuma Press - News. Facebook

Njegovi otac Džon koji je farmer i majka Sali, koja radi kao lektor u Oksfordu, veoma su zabrinuti za svog sina. kažu da nikada nije ispoljavao radikalne aspiracije, te da je bio vredan sportista koji je trenirao fudbal i navijao za Liverpul.

Drugovi i profesoi iz Džekove škole u Oksfordu kažu da je oduvek bio šaljivdžija. Ipak, jedan njegov prijatelj otkrio je Džekovu tajnu za koju skoro niko nije znao.

- Džek je posle škole često odlazio u džamiju "Medina Mašjid" u Oksfordu, gde je prisustvovao predavanjima radikalnih imama. Siguran sam da su ga oni preobratili - rekao je njegov prijatelj za "Sandej tajms".

Džek je jedan od oko 750 državljana Velike Britanije koji su se pridružili Islamskoj državi u Iraku i Siriji. Od njih 750, oko 100 je izgubilo život u borbama.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    24. januar 2016 | 22:31

    Јада рокну овога, биће двострука корист: један Енглез мање и један ИСИС-овац мање.

  • Zoran

    24. januar 2016 | 21:58

    Nece dugo

  • Supermilosh

    24. januar 2016 | 23:21

    Pronaci ce tebe dron, ja ti kazem....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA