SRPSKI LEKARI napravili veliki USPEH za Srbiju u Evropi!

Osvojivši 81 bod više, Srbija je prema Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu, sa 33. pozicije u 2014. godini, prošle godine skočila na 30. mesto

  • 2
dr Vojislav Lekić Foto: Marko Todorović

Na listi evropskih zdravstvenih sistema 35 zemalja koje rangira Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI), Srbija je poboljšala rejting, pa je sa 33. mesta u 2014. godini, prošle godine skočila na 30. poziciju. Ovu poziciju Srbija je zauzela ostvarivši 81 bod više u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći pomak jedne zemlje u Evropi.

Ovakav uspeh uglavnom je rezultat smanjenja smrtnosti novorođenčadi i boljeg pristupa uslugama zdravstvene zaštite.

HRVATI I BOSANCI ZDRAVIJI OD SRBA: Ovo je rang lista najbolesnijih zemalja sveta!

Holandija je i dalje zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi, i jedina zemlja koja je prvi put za dosadašnjih 11 godina merenja ovog indeksa osvojila više od 900 od maksimalnih 1.000 poena. Prva na listi od zemalja iz centralno-istočne Evrope je Češka koja trenutno zaostaje iza Austrije za samo 14 poena.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda, a Srbija je do prošle godine u ovom istraživanju ocenjivana kao poslednjeplasirana država u Evropi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

PROJEKAT "POVEZIVANJE": Romske zdravstvene medijatorke dobile novu opremu (FOTO)

Sistemi zdravstvene zaštite u Evropi pokazuju konstantno poboljšanje, uprkos signalima upozorenja usled strogih mera štednje u uslovima finansijske krize, starenja stanovništva i migrantske krize.

Stope preživljavanja u slučajevima srčanih oboljenja, moždanog udara i kancera su u porastu. Stopa smrtnosti novorođenčadi, koja je možda najtransparentniji pojedinačni indikator, nastavlja da se smanjuje. Ovo je glavni zaključak Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2015. godinu, koji je danas objavila kompanija Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd. a koji se sprovodi od 2005. godine i predstavlja vodeće poređenje za procenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    26. januar 2016 | 14:49

    Cesto ih neopravdano - napadaju.Kad bi znali, pod kakvim uslovima rade,promenili bi - misljenje... ( Meni su, spasli zivot,sto je, mali korak za covecanstvo,ali neka ga,ko zna, sta me jos, moze iznenaditi, u zemlji - cuda?)...

  • ATIMUS

    26. januar 2016 | 14:46

    Pricajre vi to malim pesicima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA