IGUMAN VISOKIH DEČANA: Srđan Aleksić nije naučen da ljude deli po naciji i veri (FOTO) (VIDEO)

Iguman Visokih Dečana, Sava Janjić, i tragično preminuli srpski vojnik Srđan Aleksić, bili su školski drugovi. Više od dve decenije kasnije, iguman Sava je ispričao kako pamti svog tragično ubijenog druga

  • 13

Na današnji dan pre 23 godine umro je od zadobijenih rana, i mnogi će reći otišao na neki bolji svet, Srđan AleksićOn se 21. januara 1993. na trebinjskoj pijaci suprotstavio grupi vojnika iste vojske kojoj je i on pripadao i pokušao da spase muslimana Alena Glavovića od njihovog napada, nakon čega je završio tragično. Ono što je malo poznato jeste da je Srđan bio školski drug igumana manastira Visoki Dečani, Save Janjića.

SRĐAN JE UMRO NA SVETOG SAVU JER JE BRANIO DRUGA MUSLIMANA! Zbog ove priče danas PLAČE ceo Balkan!

- Junaci u neljudsko vreme ne izgube ono što čoveka čini čovekom. To je spremnost da pomognemo drugima u nevolji, pa makar i po cenu sopstvene žrtve. Srđana se sećam iz srednjoškolskih dana i bio je dobar dečko, omiljen u društvu, pun radosti - navodi iguman manastira Visoki Dečani i školski drug Srđana Aleksića Sava Janjić.

Iguman Sava je kontakt sa Srđanom izgubio nakon što je otišao u Beograd na studije, a potom u manastir.

- Sreli smo se ponovo u Dečanima negde neposredno pred njegovu pogibiju. Išao je u Niš sa pozorištem iz Trebinja. Bilo mi je drago da smo se videli i sećam se da smo obnovili stara sećanja - ističe iguman Sava. Posle je, navodi, čuo šta se dogodilo i bilo mu veoma žao, ali je u isto vreme bio i "ponosan što je Srđan postupio ljudski".

- Sarajevski mediji su od Srđana napravili "jednog od retkih srpskih pacifista", borca protiv "srpskog ekstremizma" i još mnogo toga koristeći njegovo ime. S druge strane, neki ultra-nacionalni srpski mediji su otišli u drugom pravcu, nazivajući ga švercerom i izdajnikom - navodi Janjić.

- Srđana, koliko sam ga poznavao, nisu interesovali ni ratovi ni sukobi, ali ne iz ideoloških razloga. Jednostavno bio je deo naše trebinjske raje i kao i mnogi od nas iz tog vremena nije naučen da ljude deli po naciji i veri, već da čoveka prihvati onakav kakav jeste, a u to nesrećno ratno vreme mnogi su izgubili tu sposobnost - nastavlja svoju priču iguman Visokih Dečana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Bio je patriota, voleo je svoj narod, ali i sve druge ljude dobre volje i bio je hrišćanin. Nije sebavio politikom i ideologijom, voleo je umetnost i život - navodi Janjić.

Pogledajte dokumentarni film o Srđanu Aleksiću:

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D...

    27. januar 2016 | 15:43

    Ti si Srđana za mene najveći heroj na Svetu. Pokazao si šta znači ljubav prema ljudima bilo koje vere, boje ili nacije. Tebe je SVETI SAVA poneo direktno u BOŽJI RAJ i sigurno si postao Anđeo čuvar nekoj izgubljenoj duši. Ostaćes uvek u našim srcima AMIN

  • Nik

    27. januar 2016 | 14:14

    U nasim ocima Srdjan i dalje zivi, njegovom djelu i dobroti svak se divi. Njegovo djelo i mladost, vjecna su radost...

  • Mir sad

    27. januar 2016 | 13:59

    Svako ko je čovjek ponosan na Srđana. Nije bitno jeli Savo, Stjepan ili Salko. Smiluj mu se Bože daruj mir i spokoj njegovoj čistoj duši. Porodici utjehu do sastanka na boljem svijetu. Amin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA