Niko neće u pastire u Bosni

U BiH je nemoguće pronaći radnike koji žele da čuvaju ovce za platu do 700 konvertibilnih maraka na mesečnom nivou uz plaćeni smeštaj, hranu, piće, odeću i cigarete

  • 0

Među 543.000 zvanično nezaposlenih u BiH gotovo je nemoguće pronaći radnike koji bi čuvajući ovce zarađivali do 700 konvertibilnih maraka (KM) mesečno uz plaćeni smeštaj, hranu, piće, odeću, pa i cigarete, tvrde vlasnici stada.

Oni kažu da je to plata koja je za 118 KM niža od prosečne, kao i da za znatno manje pare rade zaposleni u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim delatnostima.

Banjalučke "Nezavisne novine" pišu da vlasnicima ovaca nije jasno to što u državi, u kojoj se povećava broj građana koji gladuju, niko neće da čuva ovce.

- Ma, neće niko kod nas da radi ovaj posao. Ovde čobane plaćaju između 500 i 700 maraka, a pored toga, za njih je obezbeđena i hrana, smeštaj, sve... Mladi bi radili nešto drugo, a za stadom neće da idu - žali se Željko Marić, ovčar iz mesta Petrovo Polje, opština Kneževo, kod Skender Vakufa.

Sa istim problemima susreću se i vlasnici stada sa Manjače. Ljubomir Kočić ima oko 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi. Kaže da svaki put kada hoće da zaposli pastira, potraga bude mukotrpna.

- Čobana je izuzetno teško naći. Imam jednog, a, pored njega, nomade mi još i sinovi. Mladi danas traže posao, a žele da ga ne nađu. Neće, brate, da rade. Pastira zimi plaćam 500 maraka, ali to nije sve. On nema više nikakvih troškova. Plaćeni su mu hrana, piće, cigarete, odeća, prenoćište, ma sve. Ali, eto, u ovoj zemlji, u kojoj svi pričaju o krizi, niko neće da radi ovaj posao - žali se Kočić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA