Vernici slave SVECA koji je bio PROFESOR iako je bio NEPISMEN

Iako je bio nepismen, Antonije je davao savete svakome ko je došao do njega sa pitanjem za rešenje nekog problema. Legenda kaže da su mu i mnogi vladari toga vremena dolazili "na noge" da ga pitaju za mišljenje

  • 15

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog prepodobnog Antonija Velikog, sveca koji je živeo u trećem veku u blizini Aleksandrije, a ostao je upamćen po velikoj mudrosti koju je posedovao iako je bio nepismen.

DANAS JE CRVENO SLOVO, JOVANJDAN: Da li ste znali da SRBI i dalje čuvaju RUKU kojom je NAJVEĆI SVETAC KRSTIO ISUSA! (VIDEO)

Antonije je rođen 250 godine u Komi, blizu Herakleje. Iako je potekao iz bogate familije, Antonije je još kao tinejdžer odlučio da se zamonaši i započne asketski život.

Vernici danas slave sveticu koju je BOG UBIO i sveca kojeg je BOG VASKRSNUO!

Više od 20 godina je ovaj svetac živeo na obali Crvenog mora, van dodira sa civilizacijom. Samo je dva puta u životu pristao da ode do Aleksandrije, oba puta kako bi pomogao hrišćanima koji su bili žrtve progona.

Danas je jedan od NAJVEĆIH SVETACA, a niko od vas NE ZNA za njega

Iako je bio nepismen, Antonije je davao savete svakome ko je došao do njega sa pitanjem za rešenje nekog problema. Legenda kaže da su mu i mnogi vladari toga vremena dolazili "na noge" da ga pitaju za mišljenje.

Jednom prilikom kod njega su otišli i jelinski filozofi koji su zatražili da prestane da savetuje druge jer nije u redu nepismen čovek govori bilo kome šta treba da radi. On im je na to odgovorio: "Šta je starije, razum ili knjiga"? Postiđeni filozofi navodno su se ćutke razišli.

Pred kraj života, Antonije je odlučio da postane i profesor u jednom manastiru blizu Aleksandrije kako bi mlađe podučavao mudrosti koju je stekao tokom asketskog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Православ

    30. januar 2016 | 09:00

    "Мало знање стиче се учењем а,велико знање Вером и поштењем"(св.Вл.Николај)Знам човека и,близак ми је род ,који је полуписмен(основна школа). За данашње време то је "неписмен". Кад говори у одбрани ЧИСТОТЕ ВЕРЕ СВЕТОСАВСКЕ ни ,Епископи ни,свештеници(који су теолози ал, среброљубиви)не могу му противречити...обратио је доста људи (и учених)од странпутице ка добром Путу...написао песме које изазивају умилне сузе...ускоро му излази књига"Живим од милости Твоје,Господе" а,кад дође време сазнаће се ко је! Желим рећи да,БОГ кад неког,чистог срцем, изабере Он му да мудрости да посрами гордељивце. И већина Апосола били су неписмени па,ОСВОЈИШЕ СВЕТ ЉУБАВЉУ И МУДРОШЋУ ДАТОМ СА НЕБА НА, ПЕДЕСЕТНИЦУ-СИЛАЗАК ДУХА СВЕТОГ НА АПОСТОЛЕ,У ВИДУ ОГЊЕНИХ ЈЕЗИКА..Одговор ученим првокаторима,св.Антоније је дао на следећи начин: РЕЦИТЕ ВИ МЕНИ :ЈЕЛ,РАЗУМ ИЗАШО ИЗ КЊИГЕ ИЛ,КЊИГА ИЗ РАЗУМА? Они кажу: КЊИГА ИЗ РАЗУМА. Светац:Дакле,ОНАЈ КО ИМА РАЗУМА,НЕ ТРЕБА МУ КЊИГА! Они потулили главу и разишли се. БОГ ЈЕ ИСТИ ЈУЧЕ,ДАНАС И СУТРА. Систем нас тера да што више учимо,у данашњем времену ал,морамо признати ЗЛО ЈЕ ДОШЛО ОД НАЧИТАНИХ и у Цркви и, у Држави. Добра је школа(немојте ме погрешно разумети) само,човек је тај који може употребити на добро или,злоупотребети. У сва времена било је добрих и лоших-учених и,добрих и лоших-неписмених.А ја,ако сагреших у правопису-не замерите...и ја сам полуписмен.

  • Православ

    30. januar 2016 | 11:35

    Ову песму саставио је "неписмен"(за ово време) човек,кад се слуша мелодија-сузе изазива код родољуба: Један народ мали,усамљено лута Оставио Христа па,оста без пута Некад беше славан,Ангелима мио Док је Христу Богу с'љубављу служио Но ко Еву-змија,аждаја црвена Превари га,рече: теби Бог не треба Вера у човека ко,у змији иста Истера из српства ,Најлепшега Христа О српски народе,због добра ти твога Немаш пријатеља као, Христа Бога Ти Њега остављаш а Он,тебе чека Само покајање,ето теби лека Твоја сестра мила Богу ,се вратила Сада дрхте звери кад чују,РУСИЈА! Нек се Свеци моле да,народ засија Да се БОГУ врати с'Русијом-Србија.

  • Православ

    30. januar 2016 | 10:16

    Желим само додати,као уверење и пр да,и полуписмени(неписмени) могу саставити нешто лепо за душу,ако хоћети чути,уђите на Yu-tube и укуцајте

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA