ISLAMISTI FORMIRAJU MORNARICU: Džihadisti planiraju napade na luksuzne kruzere u Sredozemlju

- Militanti Islamske države, koji su zauzeli područja u Libiji, nameravaju da izgrade mornaricu kako bi krenuli u rat. Planiraju napade na kruzere i naftne platforme - tvrdi britanski oficir

  • 2

Putnički brodovi koji se kreću Sredozemljem mogli bi da postanu nova meta naoružanih terorista Islamske države. To je objavio jedan od britanskih zapovednika vojne mornarice Klajv Džonston.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NAPAŠĆEMO OPET, ZABORAVIĆETE 11. SEPTEMBAR I PARIZ: Džihadisti prete na novom snimku

On je inače najviši mornarički oficir u NATO, a uveren je kako militanti Islamske države, koji su zauzeli područja u Libiji, nameravaju da izgrade mornaricu kako bi krenuli u rat. Tvrdi i kako bi u operacijama mogli da koriste oružje kojim bi mogli da gađaju brodove koji plove tim morskim područjem.

Džonston upozorava da teroristima ne sme da se dozvoli širenje na vode istočnog Mediterana.

- NATO ne može da razmišlja kako Mediteranom prolaze samo migranti. On se prostire duž cele severne afričke obale, tu je i deo Libije koji je pod kontrolom Islamske države, što baca neugodnu senku na celu situaciju - rekao je Džonston.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Naglasio je kako su već svedoci pretnji islamista, a iako one dosad nisu bile usmerene na NATO ili komercijalne plovidbe, ne znači da to neće i postati.

- Postoji grozna mogućnost da se to dogodi i da u jednom trenutku oni samo počnu da ciljaju kruzere ili naftne platforme. Sada Mediteran postaje konkurentski prostor - rekao je britanski vojni zapovednik.

Foto: Foter/Flickr/Ozgurmulazimoglu Foto: Foter/Flickr/Ozgurmulazimoglu

Naglašava kako NATO na celu situaciju sa teroristima gleda pomalo potcenjivački i da ne vodi računa o tome da postoji šansa da se to pretvori u opasnost za ceo svet.

- Znamo da su imali ambicije da dođu do obale, a znamo i da žele da imaju mornaricu - rekao je on.

Prošle godine otkriveno je kako militanti grade zonu za povlačenje u Libiji kako bi izbegli međunarodne vazdušne napade u Iraku i Siriji. Veruje se kako je čak 3.000 džihadista otputovalo u Libiju kako bi pobeglo od vazdušnih udara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жељко

    1. februar 2016 | 13:34

    Значи "господа" Британци су решили да својим послушним керићима направе и "морнарицу". "Алиби" за ове силне бродове који се "преврћу" па се велики број људи подавио. "Морнарица" која ће нападати крузере или решавати "проблем" великог прилива избеглица за своје Лондонско-вашингтонске налогодавце.

  • Перагеније

    1. februar 2016 | 14:59

    "baca neugodnu senku na celu situaciju", а да нема те сенке, ситуација би била ... одлична?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA