Pacijent u teškom stanju zbog SVINJSKOG GRIPA!

Muškarac iz Zenice, koji je prošle nedelje prebačen na sarajevsku kliniku pod sumnjom da je zaražen virusom svinjskog gripa (H1N1), smešten je na odeljenje intenzivne nege i život mu je ugrožen

  • 2

U Bosni i Hercegovini zabeležena je pojava virusa gripa nastalog mutacijom virusa humane, ptičjeg i svinjskog gripa, a jedan pacijent koji je zaražen u veoma je teškom stanju, ptovrđeno je danas iz Kliničkog centra u Sarajevu.

Muškarac iz Zenice, koji je prošle nedelje prebačen na sarajevsku kliniku pod sumnjom da je zaražen virusom svinjskog gripa (H1N1), smešten je na odeljenje intenzivne nege i život mu je ugrožen.

SVINJSKI GRIP HARA RUSIJOM: Najmanje 50 preminulo zbog virusa H1N1, vlasti tvrde da je sve pod kontrolom!

Naknadnim analizama utvrđeno da je on zaražen virusom čija je oznaka AH1N1, a iz KCUS-a je pojašnjeno kako je reč o mutiranom virusu.

Od početka godine na Infektivnoj klinici sarajevskog Kliničkog centra zadržano je 17 pacijenata sa simptomima gripa. Virus AH1N1 ustanovljen je kod njih deset.

PAŽNJA, SVINJSKI GRIP STIGAO U SRBIJU: Virus izolovan kod 4 osobe, jedna leži u Infektivnoj klinici

Zaraza disajnih puteva virusom AH1N1 prvi put je ustanovljena tekom proleća 2009. godine, potkraj uobičajene sezone gripa na severnoj hemisferi.

Virus dospeva u telo udisanjem kontaminiranih kapljica ili prenosom živog virusa rukama s kontaminiranih površina u oči, nos ili usta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • siv

    1. februar 2016 | 20:40

    Da li moze da se zarazi ako si u drustvu"svinja"??????

  • Peskir

    1. februar 2016 | 21:23

    Ako se konzumiraju iskljucivo Njeguski svinjski specijaliteti, je li to opasno ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA