Iguman manastira Visoki Dečani odbrusio kosovskoj policiji: Naoružane vehabije nisu turisti, već teroristi

Ishitrena je izjava da vehabije sa oružjem u kolima nemaju veze sa terorizmom, to je uvreda za zdrav mozak i ruši ugled kosovske policije, rekao je Sava Janjić

  • 16

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da pojava naoružanih osoba, sa islamističkom literaturom u gepeku, nikako ne može da se podvede pod običan slučaj nezakonitog posedovanja oružja.

Kosovska policija: Uhapšeni u Dečanima nisu teroristi

On je tvrdnje portparola kosovske policije Bakija Keljanija, prema kome se ta naoružana grupa ne može povezati sa napadom na manastir, niti sa teorirstičkom akcijom, ocenio ishitrenom.

Reagujući na izjavu portparola kosovske policije Bakija Kelanija, koji je izjavio da naoružana lica koja su uhapšena ispred manastira Visoki Dečani nemaju veze sa terorizmom, da je njihovo vozilo viđeno mnogo dalje, ali je zaustavljeno od strane policije na ulici, Janjić je u svom saopštenju objavljenom na društvenim mrežama naglasio da to - nije tačno.

NAPAD NA SRPSKU SVETINJU: Visoki Dečani na udaru Prištine!

Kosovska policija nije zaustavila vozilo. Na snimku sa bezbednosnih kamera oko manastira jasno se vidi da su islamisti sami zaustavili vozilo pred manastirom i da je policija tek posle došla, legitimisala ih i izvršila pretres - naveo je otac Sava i naglasio da je terorizam opasnost za sve a da se iznošenjem neproverenih činjenica stvara utisak pokušaja zataškavanja slučaja iz nepoznatih razloga, što nije na koristi građanima Kosova, bez obzira na njihovo poreklo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je danas lokalnom šefu Kosovske policije, koji je do juče bio na odsustvu, pokazao video snimke i naveo da je žalosno da portparol policije Keljani daje netačne izjave, a da se prethodno nije upoznao sa činjenicama.

Janjić kaže i da takođe niko iz policije nakon incidenta nije tražio uvid u video materijal.

- Iskreno se nadamo da će policija, u cilju transparentnosti i profesionalnosti svoga rada, javnost upoznati sa svim detaljima ovog slučaja i da on neće biti jedan od mnogih nerešivih slučajeva, jer ovde zasigurno nije reč o turistima i policija treba da razjasni šta su oni radili u blizini manastira sa oružjem. Ishitrena je izjava da vehabije sa oružjem u kolima nemaju veze sa terorizmom, to je uvreda za zdrav mozak i ruši ugled kosovske policije  - zaključio je iguman manastira Visoki Dečani. On je naglasio da su jako zainteresovani da se istina o ovom događaju u potpunosti objavi kako se ne bi narušilo već poljuljano poverenje Crkve u Kosovsku policiju u vezi zaštite objekata SPC koji više nisu pod zaštitom KFOR-a.

Da podsetimo, ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani u subotu oko 21 sat uhapšena su četvorica naoružanih islamista u belom "golfu" uroševačkih registraskih tablica. Janjić je precizirao da se radi o kosovskim Albancima iz četiri različita dela Kosova - Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Ðakovice.

Foto: Tanjug/STR Foto: Tanjug/STR

Otac Sava je dodao da je u zajedničkoj akciji kosovske policije i KFOR-a, nakon legitimisanja i pretresa vozila, otkriveno da su uhapšeni posedovali "kalašnjikov" sa tri okvira municije i pištolj, a u vozilu je nađena i literatura islamističke sadržine.

Dvojica od četvorice uhapšenih imali su bradu i obrijanu kosu, kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vehabije, naveo je iguman Sava.

Kosovska policija danas je negirala je da je uhapsila četiri osobe ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani zbog povezanosti sa terorizmom ili bilo kakvim pokušajem napada na taj manastir, a kosovski mediji su pisali da iguman Sava njihovo hapšenje koristi u propagandne svrhe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milijana

    1. februar 2016 | 21:33

    Има ли неког ко ће бранити истину на Косову и Метохији. Србијо не ћути!

  • brana

    1. februar 2016 | 21:40

    Kosovski supci u uniformama i ne mogu vise od toga da smisle..

  • Ogi

    1. februar 2016 | 22:34

    Jadan je stav Srba,umjesto da dignemo glas,mi sutimo.Evo i ovde,moj komentar je treci.Ajde vidi sta je Karleusa rekla....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA