Čekanje u redu za KRŠTENICU i DRŽAVLJANSTVO uskoro će biti prošlost

Naime, 90 dana od usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede

  • 4

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o opštem upravnom postupku koji predviđa da građani više neće morati da sami pribavljaju dokumente poput izvoda iz matične knjige rođenih, nego će morati da ih obezbede državni službenici uvidom u elektronsku bazu podataka.

Izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i mnoge druge dokumente koji su u posedu države, a koje su građani ranije morali sami da pribavljaju radi ostvarivanja svojih prava, ovim zakonom će postepeno otići u istoriju, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Naime, 90 dana od usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede.

Radi boljeg sprovođenja zakona, resorno ministarstvo je predvidelo i obuku službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije.

Računovođa, Knjigovođa, Papiri, Biznis, Posao, Dokumenta, Novac, Pare, Ekonomija Foto: freedigitalphotos.net/pakorn

U okviru strategije elektronskog komuniciranja među državnim organima i sa građanima, predviđeno je da zakon o opštem upravnom postupku u potpunosti podrži elektronsko komuniciranje.

Kreiranje novog zakona o opštem upravnom postupku je izuzetno važan korak u reformi javne uprave, koju sprovodi Vlada Srbije, a koja treba da dovede do javne uprave po evropskim standardima, a za interes građana.

Vlada Srbije je Predlog zakona o opštem upravnom postupku uputila u Skupštinu Srbije na usvajanje.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    3. februar 2016 | 09:14

    Mnogo kasnite u svemu,a ta papirologija je samo gubljenje vremena.Puno toga treba pojednostaviti.A kada?

  • ja

    3. februar 2016 | 16:09

    Konacno ce i oni malo mrdnuti zadnjice a ne sve na tacni dobiju pa jos izmisljaju i ft1p !

  • Čiča-deda

    4. februar 2016 | 19:52

    Svi papiri,služe za tariguz,ipak oprez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA