OTKRIVENA TAJNA NAKON 15 GODINA: Bin Laden je inspiraciju za 11. septembar dobio od ovog čoveka

Okrutna ideja je u potpunosti razrađena nakon što se Osama sastao s glavnim organizatorom napada koji je već davno ranije planirao otmice američkih aviona

  • 25

Nakon skoro 15 godina otkriveno je kako je Osama Bin Laden, navodno, došao na ideju napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. Vođa Al Kaide, prema priči objavljenoj u nedeljniku koji izdaje ta teroristička organizacija, inspiraciju je navodno dobio nakon samoubilačkog poduhvata pilota Egipta Aira Gamela Al-Batutija koji je 1999. godine avion sa 217 putnika namerno srušio u Atlantski okean.

Rusi su ovaj spomenik dali Amerikancima posle terorističkih napada. I NIKO NE ZNA ZA NJEGA (FOTO) (VIDEO)

Bin Laden je, nakon što je čuo detalje tog događaja, svojim saradnicima navodno rekao:

- Zašto se nije zabio u zgrade?

Okrutna ideja posle je u potpunosti razrađena nakon što se Osama sastao s glavnim organizatorom napada koji je već davno ranije planirao otmice američkih aviona. Dve godine kasnije izveden je napad koji je zauvek promenio ceo svet - dva aviona su udarila u tornjeve Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a jedan u Pentagon u Vašingtonu. Jedan avion je srušen u pustoši Pensilvanije, a pretpostavlja se da je taj leteo prema Beloj kući... Sveukupno je poginulo više od 3.000 ljudi.

Osama bin Laden. Foto: Tanjug/AP Osama bin Laden. Foto: Tanjug/AP

Tvrdnju da je pomahnitali pilot "Egypt Aira" inspirisao Bin Ladena izneo je Al Kaidin nedeljnik al-Masrah, piše Jerusalem Post. Al-Batuti je 1999. izveo akciju nalik onoj nemačkog kopilota Andreasa Lubica koji je oborio avion "Džermanvingsa" u francuskim Alpima prošle godine. Dakle, pričekao je da kopilot napusti kabinu, isključio autopilot i avion usmerio prema okeanu. Posle je audio-zapis otkrio da je pre samog rušenja al-Batuti čak 11 puta uskliknuo "Slava Alahu".

Međutim, do dana današnjeg nije utvrđeno radi li se stvarno o terorističkom činu budući da je 59-godišnji pilot redovno imao probleme s disciplinom i kompanija je htela da mu zabrani prekookeanske letove.

Bio taj napad povezan s terorizmom ili ne, čini se da je u velikoj meri inspirisao Bin Ladena. Međutim, stručnjaci smatraju da notorni vođa terorističke grupe ipak nije bio idejni začetnik takvog plana, već je najzaslužniji Kalid Šeik Mohamed, stvarni arhitekta napada na SAD. Njega su Amerikanci uhapsili u Pakistanu 2003. i preselili u Gvantanamo gde se nalazi i danas.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yamaha

    3. februar 2016 | 09:19

    Ma daj te vise..i ptice na grani znaju da je na svakom spratu bio podmetnut eksploziv,i da su ih ameri srusili. A ono sa avionima je bila samo maska. Greota je samo sto je toliko naroda nastradalo!

  • Ариљац

    3. februar 2016 | 10:16

    Ma da li....pusti te priče....amerikanci su sami eksplozivom stušili kule,u te takve priče samo amerikanci veruju,isprani mozgovi u mržnji islamističkih zemalja

  • Раднаскела

    3. februar 2016 | 10:17

    А ја све време мислио да је добио идеју од Џорџа Буша Јр...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA