JEDNOM ZA SVAGDA, EVO KOJI KOMARAC PRENOSI ZIKA VIRUS: Prvi NE, ali druga DVA DA! (FOTO)

Na slici iznad vide se tri vrste komaraca, prvi je naš kuleks anulata koji NE prenosi Zika virus, ali veoma liči na edes albopiktus i edes egipti koji su prenosioci, ali kojih nema u Srbiji 

  • 25

Komarac edes albopiktus (Aedes albopictus), poznatiji kao azijski tigrasti komarac, koji pored edes egipti (Aedes aegypti) može biti prenosilac Zika virusa, zbog kog se deca zaraženih majki rađaju sa mikrocefalijumom, teškim neurološkim oboljenjem, nije registrovan u Srbiji kažu za Telegraf u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju. U ovoj ustanovi objašnjavaju za naš portal, da se ovaj komarac meša sa našim kuleks anulata (Culiseta annulata) jer su veoma slični.

Potencijalni vektor Zika virusa, naime, posle komarca edes egipti, može biti i edes albopiktus. Iako nijedna od ove dve vrste nije prisutna kod nas, u javnosti su se pojavile informacije da ipak edes albopiktusa ima, što u Zavodu za biocide demantuju.

TREBA LI DA SE PLAŠIMO? Evo šta za Srbiju znači to što je u svetu proglašena VANREDNA SITUACIJA zbog ZIKA VIRUSA!

Doktor bioloških nauka Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide tvrdi da edes albopiktus nikada nije registrovan u našoj zemlji.

- U periodu od 2013. do 2015. godine, tokom realizacije projekta "Detekcija virusa Zapadnog Nila u populacijama komaraca na teritoriji Srbije", Zavod je u 26 gradova, kao i tokom redovnog monitoringa komaraca u Beogradu, izvršio oko 4.500 uzorkovanja komaraca. Ulovljeno je više od 400.000 komaraca koji su u našoj laboratoriji obrađeni - prebrojani i određena im je pripadnost rodu, odnosno vrsti. Najzastupljenija je bila vrsta kuleks pipiens (Culex pipiens) sa oko 90 odsto, dok su drugi rodovi bili zastupljeni sa oko 10 odsto - Aedes, Culiseta, Anopheles, Ochlerotatus, Coquillettidia. Tokom tog istraživanja edes albopiktus nije konstatovan - navodi Aleksić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On dodaje da u literaturi postoji podatak da je edes albopiktus pre mnogo godina registrovan na graničnom prelazu sa Hrvatskom.

UŽASNA ISTINA O ZIKA-VIRUSU: Evo šta radi mozgu nerođenih beba! (FOTO) (VIDEO)

- Međutim, na teritoriji Srbije ne postoje ustanovljene populacije ove vrste. Vrsta kuliseta anulata, koje ima kod nas, liči na azijskog tigrastog komarca zbog belih pruga. Laici zbog toga često pomisle da je u pitanju azijski tigrasti komarac - objašnjava Aleksić.

ZIKA GROZNICA DRMA CELU EVROPU: Da li komarci u Srbiji mogu da prenesu ovaj OPASNI VIRUS?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Za razliku od naše zemlje, azijskog tigrastog komarca ima u zemljama u našem okruženju.

- Azijski tigrasti komarac je invazivna vrsta koja se iz prvobitne postojbine raširila po svetu trgovinom polovnim gumama, ukrasnim biljkama. Konstatovan je u mnogim evropskim zemljama - Italiji, Grčkoj, Turskoj, Španiji, Rusiji, Holandiji, Nemačkoj,  kao i u zemljama u našem okruženju - Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj - navodi naš sagovornik.

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će Srbija poštovati sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju virus Zika, i da su sve inspekcijske službe alarmirane i podignute na viši nivo.

Mi neke druge mogućnosti sem toga nemamo, dobijamo sva potrebna uputstva preko njih, i naše je da to poštujemo - rekao je Lončar i najavio da će se pojačati i kontrola na graničnim prelazima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

PRETI LI SMRTONOSNI ZIKA VIRUS SRPSKIM BEBAMA? Prenose ga komarci, stigao je u Evropu, evo šta kažu stručnjaci

Lončar je rekao i da u ovom momentu moramo da se oslonimo na isksutva drugih zemalja, s obzirom na to da za ovaj virus ne postoje lek i vakcina.

- To je jedino što ćemo moći da upotrebimo ako budemo imali registrovanih slučajeva oboljevanja od tog virusa- kazao je Lončar.

Da li je srpsko zdravstvo spremno da se izbori sa ovim oboljenjem? Otkrijte nam mišljenje u komentarima. 

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    3. februar 2016 | 16:31

    Virus žika(sprdnja) je dosao iz laboratorije, a ne prilikom mutacije! Jako mi je smesno kako farmatseutska mafija pokusava da manipulise narodom!

  • Ludi Milojko@

    3. februar 2016 | 18:01

    Dobro je kad su pojacali kontrolu na granicama pa nece moci komarci da uđu u Srbiju

  • Neko

    3. februar 2016 | 16:41

    Samo neka nadlezni redovno zaprasuju komarce i tamane ih... I iz vazduha i sa zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA