Zbog Zika virusa na Floridi proglašeno vanredno stanje

Guverner Floride Rik Skot proglasio je vanredno stanje u toj američkoj saveznoj državi

  • 7

Devet ljudi inficiranih Zika virusom registrovano je na Floridi zbog čega je guverner Rik Skot proglasio vanredno stanje u četiri okruga, prenosi AP.

UŽASNA ISTINA O ZIKA-VIRUSU: Evo šta radi mozgu nerođenih beba! (FOTO) (VIDEO)

Zdravstveni zvaničnici uvereni su da su svi oboleli nakon što su putovali u područja gde je zika virus prisutan.

Skot je naveo da Florida čini sve da spreči širenje virusa, kao i da je državnom odeljenju za poljoprivredu dozvoljeno da koristi u većoj meri sprej protiv komaraca.

Reč je o virusu koji prenose komarci i koji se brzo širi. Tako se u Brazilu 2.700 slučajeva oštećenja mozga kod novorođenčadi pripisuje ziki.

Za sada nema leka protiv ovog virusa. Prvi simptomi su groznica, osip i svrab, bol i konjuktivitis. Većina obolelih je kratko bolovala, oko nedelju dana, međutim posledica može da bude i smrt.

Stručnjaci kažu da virus izaziva oštećenja mozga kod fetusa, koja po rođenju rezultiraju mikrocefalijom, neurološkom bolešću zbog koje lobanja prerano srasta, zbog čega je glavica nenormalno mala, pa mozak nema mesta da se razvije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neverni toma

    3. februar 2016 | 23:27

    Nije mi jasno ni u evropi ni u americi..( mislim jasno mi je) zar se komarci ne poprskaju i gotovo?? Ili se ovo ipak nekome debelo isplati??

  • Živko Petković

    4. februar 2016 | 04:59

    Vakcina je spremna,samo se čeka koliko miliona treba naštancovati? Farmaceutska mafija ne spava! Samo što će oni nama naj pre uvesti komarce!

  • Drekavac

    4. februar 2016 | 03:36

    Neka ih jede. Mi to sigurno nismo izazvali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA