U kući SIGURNO imate nešto što su napravili Stojkovići iz Paraćina, a da NEMATE POJMA! (FOTO)

Krajem prošlog veka u Srbiji su osnovani prvi četkarski esnafi, a kad su Stojkovići početkom dvadesetog veka osnovali zanatsku radnju, bila je to jedna od prvih organizovanih četkarskih proizvodnji

  • 5

U Srbiji se četkarstvo negovalo i čuvalo kao deo starog zanata, a u srednjem veku car Dušan u svom Zakoniku davao je posebne povlastice putujućim vlasuljarima koji su pravili proizvode od ljudske i životinjske dlake za dvorske potrebe.

OVO SU POSLEDNJI SRBI SVOJE VRSTE: Njihov plemeniti zanat je nekad bio cenjen, a danas nestaje

Stojkovići iz Paraćina izradom četaka bave se skoro vek, a ne možete ni da zamislite kako je ta proizvodnja napredovala i ko sve koristi njihove četke. Radionica "Juhor" danas je u rukama Stojana Stojkovića (64), koji je svoja znanja već preneo na sina Zorana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Od 1920. godine, kada je prvu četkarsku radnju otvorio moj pradeda Sreten, a nastavio deda Dragutin preko svog sina Čedomira i unuka – mene, svaka generacija donela je nešto novo u umetnosti četke. Nekada je to bila isključivo ručna prozvodnja, a moj deda i otac noću su pravili, a danju obilazili vašare, panađure i pijace i robu prodavali. Umeće ručne izrade smo zadržali, ali četke danas radimo na najsavremnijoj kompjuterizovanoj mašini poznate CNC tehnologije – priča ovaj zanatlija i dodaje da se ručna dorada i šivenje podrazumevaju, jer svaka upotreba četke traži nešto svoje, specifično.

OVAJ SRBIN IMA NEVEROVATAN DAR: Napamet zna DESETINE HILJADA telefonskih brojeva!

Krajem prošlog veka u Srbiji su osnovani prvi četkarski esnafi, a kad su Stojkovići početkom dvadesetog veka osnovali zanatsku radnju "Juhor", bila je to jedna od prvih organizovanih četkarskih proizvodnji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najkvalitetije četke prave se od prirodnih materijala pa su Stojkovići uvozili i još uvoze konjsku dlaku i čekinje divlje svinje. Veštački materijali su jeftiniji, ali i oni im stižu iz inostranstva.

STARA SRPSKA TRADICIJA: Evo kako se nekada pravio jorgan (FOTO)

Danas ova porodica proizvodi više od 500 vrsta četaka.

PEDIKIR ZA KRAVE: Ovaj čovek ima najzanimljivije zanimanje u Srbiji! (FOTO)

Tu su neophodne da bi se ispoštovao standard za bezbednost hrane. Stojan i njegov sin Zoran prave i četke za farmaceutsku industriju – za otprašivanje lekova, a rade i za Institut "Torlak" u Beogradu... Automatsko pranje čizama u halama bez Stojkovićevih proizvoda je nemoguće, a proizvođači zimnica, četke iz Paraćina montiraju na mašine za automatsko pranje šargarepe, krastavaca, paprike...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ova vredna srpska porodica živi za četku i od četke. Od posla, sve i da hoće, ne mogu da pobegnu jer su im i pogon, i kancelarija, i izložbeni prostor – u porodičnoj kući.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA