FOTOGRAFIJE KOJE ĆE VAS RASPLAKATI: Deca slikala ruševine, mole da RAT PRESTANE (FOTO)

- Sve je nestalo. Ono što je ostalo su samo uspomene. Molim vas, zaustavite rat u Jemenu - jedna je od dečijih tužnih priča

  • 29

UNICEF je dao priliku jednom dečaku i njegovim prijateljima da pokažu kako izgleda njihova svakodnevica u razrušenom Jemenu, tako da ceo svet shvati kako izgleda rat kroz oči mališana.

SVI SU PLAKALI ZBOG AJLANA, SAD SVI ĆUTE: Bio je njihov sin i brat, a nove tragedije niko ne želi da vidi! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Abdulah (12) i njegovi drugari su fotografisali svoj rodni grad Aden, luku koja se nalazi na jugu Jemena i predstavlja ekonomski čvor gde se suprostavljene snage bore za prevlast.

Jemen je 2012. godine postao bojno polje u ratu između suna iz Saudijske Arabije, koje podržava jemenska vlada, i šiita iz Irana, koji imaju podršku šiitskih pobunjenika. Međutim, 2015. godine nasilje je dostiglo kritičnu tačku kada je koalicija Saudijske Arabije bombardovala ovo područje, kada je veliki broj ljudi nastradao i kada je razoren veliki deo zemlje.

Foto: Abdullah/UNICEF Foto: Abdullah/UNICEF

Priča Abdulaha je samo jedna od mnogih jer su se na društvenim mrežama pojavile informacije o deci vojnicima koji su regrutovani za borbu.

- Iza mene je drevno mesto u Adenu, glavni put koji je svedok istorije. Uništen i ružan. U zgradu iza sam dolazio sa prijateljem. Igrali smo igrice na prvom spratu. Tužan sam. Veoma tužan kada vidim šta se dogodilo mom gradu i mestima koje sam najviše voleo - napisao je Abdulah.

Foto: Abdullah/UNICEF Foto: Abdullah/UNICEF

- Bicikl mog malog brata je preživeo rat, ali nije i naš grad. Sve je uništeno oko nas. Poveo sam svog brata da se igramo u praznom gradu. Sami smo ovde, samo on i ja - napisao je jedan dečak.

- U ovoj ulici sam prodavao slatkiše kako bi nastavio da idem u školu kad je moj otac umro. Danas sam išao napolje i ono što sam video me je šokiralo. Ruševine, ruševine, ruševine. Ništa osim ruševina. Nema škole, nema prijatelja, nema dece koja bi došla do mene i kupila slatkiše. Ovaj grad je bio pun i brz, ali sada je napušten. Rat je loš - istakao je jedan od dečaka.

Foto: Abdullah/UNICEF Foto: Abdullah/UNICEF

- Iza mene su ostaci prelepih mesta na koja sam nekada išao, tu sam pozdravljao ljude svakog dana kada sam se vraćao iz škole. Sve je nestalo. Ono što je ostalo su samo uspomene. Molim vas, zaustavite rat u Jemenu - još jedna je od dečijih tužnih priča.

Da li je pravedno da deca ispaštaju u ratovima? Kako sprečite ovakva stradanja i priče? Ostavite nam odgovor u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopi

    4. februar 2016 | 21:09

    Neka ove fotografije posalju u Saudijsku Arabiju, Ameriku i Zapadnu Evropu.

  • jasna

    4. februar 2016 | 21:40

    Neka nikad nigdje ne bude rata. Neka ni jedno dijete ne osjeti to sto su osjetila ova dijeca

  • vlada

    4. februar 2016 | 21:08

    Decu smestite na neko bezbedno mesto, rat premestite u saudijsku arabiju, popravite grad i vratite decu, nisu oni krivi što saudijci i iračani ratuju! Nije njihova država, pa da tu ratuju! Ratujte u saudijskoj arabiji ili prekinite rat! Bar ratujte na svojoj teritoriji, a ova ,,koalicija" nek puca na isis, zato je i stvorena, a ne za rat u Jemenu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA