EVROPA U STRAHU OD TERORISTIČKOG NAPADA: Oko 2.000 džihadista se vraća kući!

Poslednje evropske i američke procene pokazuju kako se u poslednjih nekoliko godina, koliko obaveštajci prate njihova kretanja širom sveta, oko 1.900 vratilo u Evropu, a pretnja nije ništa manja nego što je bila tokom terorističkih napada u Parizu

  • 10

Rizik od terorističke pretnje u Evropi je na najvećem mogućem nivou dosad, rekli su američki zvaničnici za Si-En-En, a gotovo 2.000 stranih boraca koji su otišli u Irak i Siriju iz Evrope vratili su se kući. Neki su se razočarali i zato se vratili, a neki od njih vraćaju se upravo zato kako bi isplanirali nove napade, no njihova tačna brojka još nije poznata.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NAPAŠĆEMO OPET, ZABORAVIĆETE 11. SEPTEMBAR I PARIZ: Džihadisti prete na novom snimku

Poslednje evropske i američke procene pokazuju kako se u poslednjih nekoliko godina, koliko obaveštajci prate njihova kretanja širom sveta, oko 1.900 vratilo u Evropu, a pretnja nije ništa manja nego što je bila tokom terorističkih napada u Parizu.

Također, velik je rizik od mešanja terorista sa izbeglicama koji u Evropu dolaze iz Severne Afrike i Bliskog istoka.

Poslednjih meseci delom Evrope uhvaćeni su brojni pripadnici ID. Neki su rekli kako ih je ta teroristička organizacija inspirirala, a drugi kako im je naređeno da izvrše napade.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Raste zabrinutost zapadnih vlasti da Islamska država u Libiji "ima nezavisnost" od vođa Islamske države u Siriji i Iraku pa postoji mogućnost da sami izvršavaju napade po Europi.

Delimično je problem nestabilna vlada u Libiji, a SAD veruje kako je tamo prisutno između 2.000 i 3.000 boraca ID.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Džon Keri sreo se sa partnerima u Italiji i Kataru kako bi raspravili na koje načine SAD može podržati libijske napore za uspostavljanjem nove nacionalne vlade, što Vašington veruje da je važno, ne samo za stabilnost države, već i za borbu protiv Islamske države.

Mnogi džihadisti nalaze se u i oko grada Sirte, gde je snimljen i poslednji video brutalne egzekucije.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    4. februar 2016 | 20:12

    Ti teroristi su ne pismeni cobani sa par pusaka i plase ceo svet. Nas je bombardovalo 18zemalja i svi su bili protiv nas a mi nismo nikoga terorisali kako ne moze da se ujedini tih 18 demokratskih tvorevina i da ih iskoreni.

  • Jafa

    4. februar 2016 | 17:44

    Americka politika zaplasivanja

  • Koka

    4. februar 2016 | 20:49

    Терористи који раде по налогу амера, рокфелера вампира, сороша ђавола, енглеских злочинаца ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA