8

KAKO FUNKCIONIŠU STRANAČKI IZBORI U AMERICI: Sve što bi trebalo da znate, na jednom mestu (FOTO)

Šta su primarni izbori? Oko čega se trenutno vodi bitka između različitih kandidata? Kako se ta bitka vodi? Šta je cilj? Odgovori na ova pitanja nisu ni približno toliko komplikovani koliko možda mislite, mada, sa druge strane, nisu baš ni jednostavni

Takozvani primarni izbori u dve najjače američke političke organizacije, Demokratskoj i Republikanskoj partiji, izuzetno su složen proces, a cilj im je da svojim članovima i simpatizerima omoguće da sami izaberu najboljeg kandidata koji će svaku stranku predstavljati na državnim izborima.

ZA KOGA BISTE VI GLASALI? Sanders - predstavlja obične Amerikance, Klintonova - velike korporacije (FOTO) (VIDEO)

U suštini, dakle, u pitanju su unutarstranački izbori, ali dok se kod nas to odnosi na pitanje ko će rukovoditi samom strankom, Amerikanci na primarnim izborima neposredno odlučuju ko je osoba koja će u krajnoj liniji biti mogući predsednik, guverner, senator, kongresmen, načelnik okruga, i tako dalje.

Kažemo "mogući" zato što nakon pobede na primarnim - unutarstranačkim - izborima, ta ista osoba mora da pobedi i na državnim, zvaničnim izborima.

Najbitniji primarni izbori su svakako oni koji određuju ko je taj koji će demokrate i republikance predstavljati na predsedničkim izborima koji svake četiri godine determinišu novog ili starog šefa Bele kuće.

Donald Tramp. Foto: AP/Tanjug

Donald Tramp. Foto: AP/Tanjug

Bitno je naglasiti da partija koja već ima predsednika u prvom mandatu gotovo uvek na primarnim izborima izabere upravo njega za svog kandidata na narednim izborima. Međutim, budući da Baraku Obami ističe drugi mandat i da po ustavu ne može da se kandiduje po treći put, i demokrate trenutno prolaze kroz uzbudljiv primarni izborni proces kao i republikanci.

Pokušaćemo ukratko da vam objasnimo kako to funkcioniše, u obe partije, kao i da vam predočimo raspored u mesecima koji su pred nama.

GLAVNE CRTE

Član partije objavljuje svoju kandidaturu obično pola godine pre nego što primarni izbori počnu, mada to može da uradi u bilo kom trenutku, čak i nakon što počnu.

Republikanci Rend Pol i Dzeb Bus razgovaraju u pauzi tokom debate. Foto: Tanjug/AP

Republikanci Rend Pol i Dzeb Bus razgovaraju u pauzi tokom debate. Foto: Tanjug/AP

Zatim, kandidat kreće da vodi kampanju u kojoj druge članove partije pokušava da ubedi u svoju sposobnost, integritet, kredibilitet, u svoje ideje i u svoju "elektibilnost". Ovo potonje je reč koju Amerikanci koriste da bi opisali osobu koja može da pobedi kandidata suparničke partije na zvaničnim izborima.

Zatim na početku godine kreću sami unutarstranački izbori koji se odvijaju od jedne do druge države, i tako u svih pedeset, plus Distrikt Kolumbija, plus pridružene teritorije poput Portorika i Američke Samoe. Svaka država ima svoj dan za izbore, ali postoje i mnogi dani tokom kojih su izbori u više država (pogledati raspored na dnu teksta).

U zavisnosti od osvojenog odstotka glasova u svakoj pojedinačnoj državi, dolazi do preraspodele delegata među kandidatima koji će se na kraju procesa okupiti na partijskoj konvenciji. Svaka država ima ukupan broj delegata u zavisnosti od broja stanovnika, a delegati (uglavnom) glasaju za "svog" kandidata na konvenciji.

Članovi Republikanske partije u Nju Hempširu slušaju Džeba Buša. Foto: Tanjug/AP

Članovi Republikanske partije u Nju Hempširu slušaju Džeba Buša. Foto: Tanjug/AP

Demokrate imaju proporcionalni sistem preraspodele delegata u svim saveznim državama (ako postoji ukupno 100 delegata za raspodelu u državi Z, i kandidat X osvoji 60 odsto glasova, on dobija 60 delegata). Republikanci ostavljaju državnim partijskim organizacijama da same odluče da li će pobednik uzeti sve delegate, ili će se koristiti proporcionalni sistem.

DVA TIPA GLASANJA

Unutarstranački izbori mogu biti "primarni" ili "kokusni". Pošto su ovi prvi danas dominantni, taj termin se koristi generalno za ceo proces, ali u nekim saveznim državama partijske organizacije koriste i ovaj drugi.

U čemu je razlika? Primarni tip izbora je onaj koji nam je svima dobro poznat: dođeš na glasanje, glasaš za koga hoćeš i ideš kući. Ovaj tip se deli na tri pod-tipa: otvoreni (građanin može da učestvuje na primarnim izborima bez obzira na to da li je član te stranke ili nije, ali može samo na jednim, ne može da glasa i kod demokrata i kod republikanaca), zatvoreni (samo članovi mogu da glasaju, i možeš da budeš član samo jedne partije), i polu-zatvoreni (u kojima neopredeljeni glasači imaju mogućnost da participiraju).

Kris Kristi, republikanac. Foto: Tanjug/AP

Kris Kristi, republikanac. Foto: Tanjug/AP

Kokusni je bitno drugačiji. To je bio originalni metod unutarstranačkih izbora koji je u poslednjih stotinak godina "ispao iz mode" (jedan od ključnih razloga je to što država finansira primarni tip). U pitanju je zapravo "okupljanje suseda" u mesnim zajednicama.

Ovako, recimo, kokus funkcioniše u saveznoj državi Ajova (varijacije su male).

Na određenom mestu (škola, hotel, privatna kuća, bilo gde) okupljaju se članovi partije iz te mesne zajednice. Svaki kandidat ima svoj ugao u kojem se grupišu njegove pristalice. Kada se svi raspodele kako žele, zastupnici kandidata pokušavaju da ubede ove druge da pređu na njihovu stranu. To traje pola sata. Onda se prebrojavaju. Oni koji imaju manje od 15 odsto u toj mesnoj zajednici ispadaju iz trke, a njihove pristalice imaju pola sata da pređu na neku drugu stranu (doslovno da odšetaju u neki drugi ćošak). Nakon toga dolazi do konačnog prebrojavanja, svaka partijska mesna zajednica šalje svoje delegate na okružnu konvenciju, pa dalje na državnu i dalje na nacionalnu (onu konačnu).

Marko Rubio tokom kampanje. Foto: Tanjug/AP

Marko Rubio tokom kampanje. Foto: Tanjug/AP

Nažalost, ne postoji jednostavniji način da se objasni kako funkcioniše kokusni tip glasanja.

KOMPLIKACIJA

Ako ste mislili da je sve jasno i da ne može biti zakukuljenije, pogrešili ste. Iako postoje neposredno izabrani delegati koji su (uglavnom) dužni da glasaju u skladu sa voljom partijskih članova, postoje i takozvani superdelegati. U pitanju su bivši i trenutni predsednici, kongresmeni, senatori, guverneri i visoki partijski službenici, koji mogu da glasaju kako hoće, i koji obično čine petinu od okupnog broja delegata.

Pored toga, ono "uglavnom" koje smo stavili dva puta u zagradu se odnosi na činjenicu da u šačici država postoje i "ne-obavezujući" primarni izbori i kokusi u kojima se biraju delegati za državnu konvenciju koja potom bira delegate koje šalje na nacionalnu konvenciju.

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

Ali, "uglavnom" se odnosi i na to da ne postoji zakonska obaveza da glasaju onako kako su članovi partije rekli da se glasa. To se podrazumeva, ali nije obavezno, zbog čega timovi koji stoje iza kandidata moraju s vremena na vreme da češljaju spiskove svojih delegata i da uklanjaju one u koje sumnjaju.

KOLIKO TREBA ZA POBEDU?

Republikanci će ove godine na svojoj nacionalnoj konvenciji imati 2.472 delegata, a pošto je potrebna prosta većina, kandidatu će trebati 1.237 glasova za pobedu i nominaciju.

Demokrate, sa druge strane, na svojoj će nacionalnoj konvenciji imati 4.764 delegata, tako da će biti potrebno 2.383 za pobedu.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Uglavnom se sve već zna i pre te konvencije. Poslednji put kada je bilo gusto i kada se nije znalo pre toga, je bilo davne 1976. godine u Republikanskoj partiji, kada je Džerald Ford pobedio Ronalda Regana.

RASPORED

Napomena: Datum označava dan održavanja unutarstranačkih izbora. Ispod toga je naziv države u kojoj se oni održavaju. Ako je u pitanju kokus, to je napomenuto u zagradi; primarni tip izbora se podrazumeva. U narednoj zagradi je broj delegata koje ta država šalje na nacionalnu konvenciju; slovo "D" označava demokrate, slovo "R" označava republikance.

1. februar
Ajova (D 52, R 30)

Marko Rubio. Foto: Tanjug/AP

Marko Rubio. Foto: Tanjug/AP

9. februar
Nju Hempšir (D 32, R 23)

20. februar
Nevada (kokus) (D 43)
Južna Karolina (R 50)

23. februar
Nevada (kokus) (R 30)

27. februar
Južna Karolina (D 59)

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

1. mart (takozvani Super-utorak)
Alabama (D 60, R 50)
Aljaska (kokus) (R 28)
Američka Samoa (kokus) (D 10)
Arkansas (D 37, R 40)
Kolorado (kokus) (D 79, R 37)
Džordžija (D 116, R 76)
Masačusets (D 116, R 42)
Minesota (kokus) (D 93, R 38)
Severna Dakota (kokus) (R 28)
Oklahoma (D 42, R 43)
Tenesi (D 76 D, R 58)
Teksas (D 252, R 155)
Vermont (D 26, R 16)
Virdžinija (D 110, R 49)
Vajoming (kokus) (R 29)

Foto: Wikipedia/Matt H. Wade

Foto: Wikipedia/Matt H. Wade

5. mart
Kanzas (kokus) (D 37, R 40)
Kentaki (kokus) (R 45)
Luizijana (D 58, R 47)
Mejn (kokus) (R 23)
Nebraska (kokus) (D 30)

6. mart
Mejn (kokus) (D 30)
Portoriko (R 23)

8. mart
Havaji (kokus) (R 19)
Ajdaho (R 32)
Mičigen (D 148, R 59)
Misisipi (D 41, R 40)
Demokrate u inostranstvu (17)

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

12. mart
Gvam (konvencija) (R 9)
Severna Marijanska Ostrva (kokus) (D 11)
Distrikt Kolumbije (kokus) (R 19)

15. mart
Florida (D 246 D, R 99)
Ilinois (D 182, R 69)
Misuri (D 84, R 52)
Severna Karolina (D 121, R 72)
Severna Marijanska Ostrva (kokus) (R 9)
Ohajo (D 159, R 66)

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

19. mart
Devičanska ostrva (kokus) (R 9)

22. mart
Američka Samoa (konvencija) (R 9)
Arizona (D 85, R 58)
Ajdaho (kokus) (D 27)
Juta (D 37, R 40)

26. mart
Aljaska (kokus) (D 20)
Havaji (kokus) (D 34)
Vašington (kokus) (D 118)

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

5. april
Viskonsin (D 96, R 42)

9. april
Vajoming (kokus) (D 18)

19. april
Njujork (D 291, R 95)

26. april
Konektikat (D 70, R 28)
Delaver (D 31, R 16)
Merilend (D 118, R 38)
Pensilvania (D 210, R 71)
Rod Ajlend (D 33, R 19)

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

3. maj
Indijana (D 92, R 57)

7. maj
Gvam (D 12)

10. maj
Nebraska (R 36)
Zapadna Virdžinija (D 34, R 37)

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

17. maj
Kentaki (D 61)
Oregon (D 73, R 28)

24. maj
Vašington (R 44)

4. jun
Devičanska ostrva (kokus) (D 12)

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

5. jun
Portoriko (kokus) (D 67)

7. jun
Kalifornija (D 546, R 172)
Montana (D 27, R 27 R)
Nju Džersi (D 142, R 51)
Novi Meksiko (D 43, R 24)
Severna Dakota (kokus) (D 23)
Južna Dakota (D 25, R 29)

14. jun
Distrikt Kolumbije (D 46)

(K. M.)

Tagovi: Amerika, Demokrate, Demokratska partija, Predsednički izbori u SAD 2016, Republikanci, Republikanska partija, SAD

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • V
  Velislav

  Najobičnija farsa. Američki izbori su zamka za naivčine...biraš između dva zla i još ubeđuješ sebe kako je to najbolje za Ameriku.

 • C
  cirarudenik

  Gledajmo kako cemo mi da profunkcionisemo a za "amere" daleko im krasna kuca ?

 • M
  Micko

  To je kao demokratija samo pare

Zbog visokih cena goriva izašli su na ulice da se pobune, tada je jedna Parižanka i pregažena (VIDEO)

Uskoro bi moglo da postane rekordno hladno: Čitava planeta upada u "ledeni zagrljaj", imamo razloga da strepimo posle NASA izveštaja

Pucao je na dečaka tamne boje kože koji je pitao za put do škole: Na suđenju je dao šokantnu izjavu (VIDEO)

Džihadisti ne ratuju iz ubeđenja: Pronađeni dokumenti otkrivaju da su im za zločine plaćali zlatom i automobilima

Seks banda iz Roterdama osuđena na 101 godinu zatvora: Mamili su devojčice, pa ih prisiljavali na odnose i sa po 100 muškaraca

Jeziv snimak u kome muškarac (29) puca na policajca: Kamera je bila udaljena samo pola metra od napadača (VIDEO)

Majka podelila pretužne fotografije mrtve bebe: Krevetac je prazan, moj sin u njega nikad neće leći. Imajte ovo na umu kad vas lekari ignorišu! (FOTO)

Velika akcija hapšenja u Turskoj: Policija privela 13 akademika, poslovnih ljudi i novinara

Snežna oluja pogodila istočni deo SAD: Najmanje osmoro poginulo, stotine hiljada ljudi bez struje (VIDEO) (FOTO)

Pogrebne molitve za Džamala Kašogija: Porodica prima saučešće do nedelje (FOTO)

Junker ponovo u elementu: Prvo se teturao pijan, a sada je obuo dve različite cipele (VIDEO)

Medicinska sestra (48) dala svojoj deci smrtonosne injekcije, pa onda sebi oduzela život

Nacista uzvikivao "Hajl Hitler" i "Hajl Tramp": Ljudi u panici mislili da će početi da puca po njima (VIDEO)

El Čapo je prokrijumčario toliko kokaina u SAD da svaki Amerikanac može da "povuče" više od jedne crte

Kim testira novo misteriozno oružje: Ono bi trebalo da štiti državu kao "čelični zid"

Amerika digla optužnicu protiv Asanža: Vikiliks tvrdi da su tužioci slučajno otkrili ovu tajnu

Tramp imenovao modnu kreatorku za ambasadorku u Južnoj Africi

Kalifornija broji mrtve: Čak 631 osoba vodi se kao nestala, 63 je ugljenisano, a sa druge strane sneg u Njujorku

Slupali se Srbi u Austriji, dvojica teže povređena: Vozio bez dozvole kroz šumu neregistrovan auto

Srbin i Francuz pljačkali kamiondžije, ukrali robu vrednu 50.000 evra

Zašto je Tramp prestao da govori o migrantima "kriminalcima"? Posle izbora nije objavio nijedan tvit o "karavanu" koji preti invazijom (FOTO)

Strahovit sudar dva autobusa na jugu Nemačke: Među 40 povređenih ima i dece (FOTO)

Oni ne veruju u Bregzit: Ministri masovno podnose ostavke zbog Terezinog sporazuma (FOTO)

Ispovest žene kojoj je muž odsekao ruke: Odveo me u šumu i rekao da stavim dlanove na panj

Roditelji brane sina koji je ubio svoju trudnu suprugu i dve ćerke: Tvrde da nije zadavio decu koja su nađena u rezervoaru sa naftom (VIDEO)

Zakintos se zatresao dva puta za nekoliko minuta, a onda je usledio i treći zemljotres: Tlo ispod čuvenog letovališta se ne smiruje

Bačeni molotovljevi kokteli na crkvu u Kijevu, napadnut sveštenik

Otkriveno ko je naredio ubistvo Kašogija: Traži se smrtna kazna za pet osumnjičenih

Pakleni plan starijeg bračnog para: Svoju snajku živu zakopali, a pre toga je naterali da uradi jednu stvar

Tereza Mej zadovoljna, ministar podneo ostavku: Vlada podržala sporazum o Bregzitu, uskoro finalni dogovor sa EU

Advokat porno zvezde Stormi Danijels uhapšen zbog porodičnog nasilja: Nikad nisam udario ženu

Poslanica usred parlamenta izvukla čipkane tange i poslala važnu poruku

Migranti stigli do američke granice: Počeli da preskaču ogradu, ali ih je sa druge strane dočekala vojska (VIDEO)

Devojku je godinama silovao očuh: Rodila je njegovo dete i sada joj preti 20 godina zatvora

Čitava porodica je brutalno ubijena na svojoj farmi, a sada je otkriveno ko je počinio ovaj užasni masakr (FOTO)

Trudnicu bivši muž samostrelom pogodio u srce dok je prala sudove: Ubio ju je pred decom, strela prošla pored nerođene bebe

Evropa će vojskom braniti svoje interese: Koji su motivi Makrona i Merkelove za ovu ideju i ko su sve neprijatelji EU? (FOTO) (VIDEO)

Tereza Mej o Bregzitu: Sporazum odgovara Britancima koji su glasali da napuste EU. Vlada će odlučivati u nacionalnom interesu

Komandovao je američkim oklopnim jedinicama na Kosovu i u Bosni, a sada mu je Tramp dao specijalan zadatak

Verenik joj je nestao u padu indonežanskog aviona, a ona ne može da ga preboli: Sada se zbog njega fotografiše sama u venčanici

Sneg paralisao Kijev, građani nespremni dočekali prve padavine: Za jedan dan 50 saobraćajnih nesreća (VIDEO)

Monika Levinski progovorila o seksu sa Klintonom i mrljama na haljini: Uputili smo se prema toaletu, gde smo postali još intimniji (FOTO) (VIDEO)