PAO DOGOVOR: DS opet pravi vladu sa SPS!

Dragan Marković Palma tvrdi da će u novoj vladi biti DS, koalicija oko SPS-a, Savez vojvođanskih Mađara i URS, a da bi LDP morao da promeni dosta toga kako bi mogao da bude deo te vlade

  • 3

Koalicija "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i koalicija Ivica Dačić - SPS - PUPS - JS danas su postigle dogovor o nastavku zajedničkog političkog delovanja, pa će koalicija oko socijalista u drugom krugu predsedničkih izbora podržati Borisa Tadića.

Dve koalicije će zajednički raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i skupštinama lokalnih samouprava, Beogradu i AP Vojvodini, navedeno je u saopštenju DS-a. Sva kadrovska pitanja u konstituisanju organa vlasti i lokalnih samouprava biće, kako se dodaje, predmet daljeg razgovora posle završenih izbora za predsednika Srbije.

Sastanku su prisustvovali Boris Tadić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma, koji je i potvrdio da je dogovor postignut.

- Lideri koalicije SPS-PUPS-JS i lider DS-a jutros dogovorili da će o budućoj vladi razgovarati posle drugog kruga predsedničkih izbora i da će ta koalicija sigurno biti u budućoj vladi - rekao je Marković, i precizirao da bi u ovom trenutku vladu formirali DS, koalicije SPS-PUPS-JS, SVM i URS-a.

Na pitanje da li bi u nju ušao i LDP, Marković je rekao da bi ta stranka morala dosta toga da promeni da bi mogla da bude deo te vlade. On je dodao da na sastanku koji je trajao kratko nije bilo razgovora o funkcijama, niti o premijerskom mestu i da će se o tome razgovarati posle 20. maja.

Da je postignut strateški dogovor DS sa socijalistima potvrdio je i potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić, koji je kazao da je logično da nova vlast bude sastavljena od onih partija koje su činile prethodnu i dodao da je Dačić kandidat za premijera.

- Dačić je sposoban političar, pametan, talentovan čovek koji se dokazao u raznim vremenima i ima apsolutnu podršku naše partije, a verujem da ima veliku podršku i među građanima Srbije. Jedan od kandidata za premijera će sigurno biti Dačić i moj predlog je da to bude on - poručio je Mrkonjić.

Lista "Za bolji život - Boris Tadić" je osvojila 67 mesta u parlamentu, a koalicija SPS-JS-PUPS 44, tako da im za formiranje većine nedostaje svega 15 mandata.

Za neophodnu većinu od 126 te dve koalicije bi dogovor mogle da postignu sa URS-om kome će pripasti 16 ili sa "Preokretom", koji u miraz nosi 20 mandata.

Nije isključeno da će im se pridružiti SVM s pet i SDA Sulejmana Ugljanjina sa osvojena dva mesta u skupštini. Od ostalih manjinskih lista tu su i NOPO i "Svi zajedno" sa po jednim poslanikom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen Mladenovic

    9. maj 2012 | 21:24

    Zar neko zaista misli da ce ova prevara dugo da traje? Ponovo se na srpskoj politickoj sceni igraju sa strpljenjem ovoga naroda racunajuci na njegovu trpeljivost ili, kako se u zargonu kaze, "mentalitet ovce"?!Ponovo se raznim ekvilibristikama, matematickim radnjama, izbornom "atletikom" i neverovatnim marifetlucima, zaobilazi volja naroda i partija sa najvecim brojem glasaca sklanja na periferiju svih dogadjaja, kao "smrdljiv sir"?! Kao da se radi o pokradenim glasovima ili glasovima neke divlje horde koja ne zna sta hoce?!Ponovo se vecina gradjana Srbije "umetnicki" vara a manjina, "hudinijevski", preko noci, "dogovorom" onih koji su vec bili, "burazerski", dogovara za jos jedan turnus?! Mnogi ce reci da je stvaranje koalicija legitimno pravo svake stranke ali, takva legitimnost, neizostavno, svakom postenom glasacu, lici na "legitimnost" bombardovanja Srbije. I to je proglaseno legitimnim cinom?! Mozda to i jeste pravo svake pojedinacne stranke ali, znak pitanja je da li ce biraci postovati to njihovo pravo. Najjace demokratsko pravo se nalazi u rukama onih koji su na dnu drustvene piramide, a ne na vrhu, u rukama vladajuce oligarhije. Mozda ce ovaj "dogovor od petnaest" minuta potrajatiu cetiri godine ali, ja osecam jedan ogroman gnev koji tutnji u daljini. Jedno strasno nezadovoljstvo u svakom coveku. U njima polako iskucavaju zadnji trenuci ogromnog strpljenja koje je potroseno. Situacija je ista ili jos gora od one pred "veliki tresak" Slobodana Milosevica?! Mozda to nije oportuno reci ali, to je ziva istina. I on je bio siguran da ga narod voli, da je nepobediv i da ce "umetnicki" ispreskakati narod i vladati "vo vjeki vjekov". Prema tome gospodine Dacicu, gospodine Tadicu, ne igrajte se sa voljom naroda. Vasi mangupski dogovori ne obavezuju nikoga drugoga osim vas. Narod je hteo promene a ne iste jahace pojacane i onima koji dok jasu mogu da se "preokrecu". Ne zelim da budem "ptica zloslutnica" ali. narod Vam nece oprastati vise puta. A ovaj narod ume bas da bude opak. Od "ovce" se moze ptetvoriti u "vukove". Treba mu samo jos malo....

  • Srđan

    9. maj 2012 | 15:11

    samo još da su izbori regularni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA