Slučaj Bitići: Policajci ponovo oslobođeni optužbi

Sud je jedino utvrdio da su optuženi Sreten Popović i Miloš Stojanović preuzeli braću Bitići iz zatvora, obrazložio je presudu predsednik sudskog veća

  • 0

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je oslobodilo optužbi dvojicu srpskih policijaca Sretena Popovića i Miloša Stojanovića da su pomogli neposrednim izvršiocima u likvidaciji braće Bitići 1999. godine u Petrovom selu.

Oni su i prvom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud bili oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija koji su američki državljani albanske nacionalnosti.

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će uložiti žalbu na današnju presudu, a Apelacioni sud ima obavezu da pravosnažno odluči u tom predmetu, jer više po zakonu nema pravo da ukine prvostepenu odluku.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća Rastko Popović je naveo da je sud jedino utvrdio da su optuženi preuzeli braću Bitići iz zatvora u kom su izdržali kaznu za prekršaj, a potom ih smestili u prostoriju bez adekvatnih uslova za život.

- Ovo bi, eventualno, mogle da budu radnje mučenja ili nečovečnog postupanja, ali nije jasno zašto im to tužilac nije stavio na teret. Takođe nije jasno, kako se to navodi u optužnici, koje je to suđenje u odnosu na koje su braća Bitići bili lišeni prava na pravično suđenje - dodao je sudija.

Sud je, naglasio je Popović, utvrdio da su okrivljeni postupali po naredbi svog generala Vlastimira Ðorđevića i dodao da je sud njihovog srodnika Fatosa Bitićija uputio da imovinsko odštetni zahtev ostvaruje u parnici.

Prema navodima optužnice, Popović zvani "Pop" iz Niša u toku 1999. godine kao komandir izviđačko-diverzantskog voda Operativno poternih grupa koje su formacijski pripadale 124. interventnoj brigadi PJP naredio je 8. jula 1999. Stojanoviću da liši slobode braću Bitići, posle izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u SR Jugoslaviju iz Albanije.

Bitići su došli na Kosovo s namerom da se bore u OVK. Dok su napuštali zatvor u Prokuplju Stojanović ih je, po naređenju Popovića uhapsio i sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom selu, gde ih je zatvorio.

Sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima predao ih je pripadnicima MUP-a Srbije. Utvrđeno je da su braća Bitići lišeni života metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA