Vernici danas slave SVECA čijem su bratu ODSEKLI GLAVU, a on ju je čuvao do kraja života!

Sveti Jefrem je, između ostalog, osnovao i manastir na reci Tverce, gde su se događala velika čudesa

  • 3

Na današnji dan se proslavlja sveti Jefrem novotoržki, koji je imao još dva rođena brata Georgija i Mojsija. Oni su bili plemići i sva trojica su imali čin bojara - ratnika, koji su služili velikim knezovima Borisu i Gljebu u Rusiji. Kada su postavili zasedu knezu Borisu, Georgije je bio sa njim i obojica su bili ubijeni na reci Alti.

Tom prilikom ubice su Georgiju odsekle glavu, jer je na sebi imao zlatnu grivnu, koju je dobio od cara za svoju vernu službu. Drugi brat Mojsije koji je išao sa njima spasi se od ubistva bekstvom.

Jefrem posle ubistva blagovernog kneza Borisa, dođe na mesto gde je nepravedno ubistvo izvršeno, i plačući i ridajući, tražio je telo svoga brata.

Međutim našao je samo njegovu glavu, koju je uzeo i čuvao do kraja života.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Nakon toga je ostavio svoj bojarski čin i rodni grad, odlazi u grad Toržok i odlučuje da se nastani na prekrasnoj obali reke Tverce.

Tu je sagradio hram u ime svojih gospodara, velikih knezova Borisa i Gljeba. U međuvremenu na tom mestu je i osnovao hram, i postao arhimandrit.

Preminuo je 1053. godine, a na njegovom grobu su se događala mnoga čuda i izlečenja od raznih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA