SPREČIMO MASOVNI PROGON HRIŠĆANA NA BLISKOM ISTOKU: Zajednički apel pape Franje i patrijarha Kirila nakon istorijskog susreta u Havani (FOTO)

Pozivamo svetsku zajednicu da se ujedini kako bi okončala nasilje i terorizam i istovremeno kroz dijalog doprinela hitnom postizanju mira. Neophodna je humanitarna pomoć ogromnih razmera narodu koji strada i brojnim izbeglicama iz susednih zemalja

  • 86

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i papa rimski Franja pozvali su međunarodnu zajednicu da spreče progon hrišćana s Bliskog istoka, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta dvojice crkvenih poglavara na Kubi.

ISTORIJSKI SUSRET PATRIJARHA KIRILA I PAPE FRANJE: Sastali se prvi put posle raskola hrišćanske crkve (FOTO)

- Naš pogled je uperen, pre svega, u one delove sveta u kojima su hrišćani progonjeni. U mnogim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike naša braća i sestre u Hristu stradaju, istrebljuju se čitave porodice, sela i gradovi. Njihovi hramovi su podvrgnuti varvarskom rušenju i pljačkanju, svetinje skrnavljenju, spomenici uništenju. U Siriji, Iraku i drugim zemljama Bliskog istoka, mi s velikim bolom vidimo masovni progon hrišćana s one zemlje u kojoj je počelo širenje naše vere i na kojoj su oni živeli od apostolskih vremena zajedno s drugim religijskim zajednicama - navedeno je u tekstu, a prenosi Sputnik.

Patrijarh i papa pozivaju međunarodnu zajednicu „da pod hitno preduzme akcije za sprečavanje daljeg progona hrišćana s Bliskog istoka.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Dižemo glas za zaštitu progonjenih hrišćana, saosećamo i sa stradanjem pripadnika drugih religijskih tradicija, koji su postali žrtve građanskog rata, haosa i terorističkog nasilja - piše u deklaraciji.

Navodi se da je „u Siriji i Iraku to nasilje odnelo hiljade života, ostavivši bez krova i sredstava za život milione ljudi“.

- Pozivamo svetsku zajednicu da se ujedini kako bi okončala nasilje i terorizam i istovremeno kroz dijalog doprinela hitnom postizanju mira. Neophodna je humanitarna pomoć ogromnih razmera narodu koji strada i brojnim izbeglicama iz susednih zemalja - navedeno je u dokumentu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tekst dokumenta usaglasile su dve strane 10. februara. Za sada se njegov sadržaj drži u tajnosti, a glavne teme sastanka biće progon hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima.

Patrijarh Kiril i delegacija od oko 100 ljudi stigli su u Havanu još u četvrtak. Rimski prvosveštenik je u kubansku prestonicu stigao je u 14 sati po lokalnom, odnosno oko 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    13. februar 2016 | 01:00

    Moram priznati da je novi Papa jedan veliki covek.Svaka mu cast.

  • Nemanja

    12. februar 2016 | 23:24

    Zaboravili su da napomenu i Kosovo!!! Mada su sigurno mislili i na Kosovo!!! Kosovo je srce SRBIJE!!!

  • Dragan

    13. februar 2016 | 00:03

    Ode i Kiril u jeretike Gospode Boze sta nas snadije Nesrecni Dan Za sve Pravoslavne narode kakav crn dogovor sa Sotonom .Boze mu Oprosti nezna sta cini Amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA