PARTRIJARH KIRIL UPOZORAVA SVET: Rusija i SAD moraju da izglade odnose, inače će doći do rata velikih razmera

Patrijarh Kiril je u intervjuu za RT upozorio da bi konfrontacija dve velike sile, koje imaju moć ogromne destrukcije, mogla da razori čitav svet

  • 20

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da novi sukob svetskih sila treba izbeći po svaku cenu i da Rusija i SAD moraju da učine "sve što je u njihovoj moći" da bi popravile međusobne odnose.

SPREČIMO MASOVNI PROGON HRIŠĆANA NA BLISKOM ISTOKU: Zajednički apel pape Franje i patrijarha Kirila nakon istorijskog susreta u Havani (FOTO)

Patrijarh Kiril je u intervjuu za RT upozorio da bi konfrontacija dve velike sile, koje imaju moć ogromne destrukcije, mogla da razori čitav svet.

On je zato pozvao na što hitnije poboljšanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Rat velikih razmera se mora izbeći po svaku cenu - istakao je ruski patrijarh i naveo da bi to trebalo da bude "prioritet broj jedan za Amerikance, Ruse i mnoge druge ljude sa razumnim stavom prema onome što se trenutno dešava".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kiril je naveo i da su većina ljudi u SAD "hrišćani koji dele iste vrednosti i pripadaju istoj globalnoj hrišćanskoj porodici" kao Rusi i pozvao zvanični Vašington i Moskvu da upotrebe svoj kulturni afinitet da "izgrade mostove, a ne da produbljuju jaz" između dve zemlje.

Patrijarh Kiril se u petak u Havani sastao sa papom Franjom, što je prvi susret poglavara Rimokatoličke i pravoslavne crkve od raskola 1054. godine.

Nakon sastanka dvojica poglavara su usvojila zajedničku deklaraciju u kojoj su pozvali međunarodnu zajednicu da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku, kao i na obnavljanje hrišćanskog jedinstva.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    15. februar 2016 | 21:33

    eto vidite, vraca se Konstantinopoli,ali stvarno kome i pripada.

  • Mire

    15. februar 2016 | 21:29

    Bogami nije se saliti sa ovakvim stvarima.

  • Velislav

    15. februar 2016 | 22:48

    Krenuo i Kiril izgleda u izvršenje zadataka koje je dobio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA