KURDI ODBACILI ULTIMATUM TURSKE: Nastavljaju snažno, zauzeli utvrđenje islamističkih pobunjenika (VIDEO)

- Trenutno se tamo nalazi veliki broj terorista Nusra fronta, a sam grad predstavlja važnu stratešku poziciju jer se nalazi na magistralnom putu koji spaja Tursku i Alep - rekao je izvor iz kurdskih snaga

  • 11

Snage sirijskih Kurda i njihovi arapski saveznici zauzeli su Tal Rifat, ključni bastion pobunjenika u provinciji Alepo, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Londonu. Osim toga, u izveštajima se navodi i da su sirijske snage zauzele sela Ahras i Miskan u provinciji Alepo na severu Sirije.

KURDI SE OKREĆU RUSIMA: U svetu zavladao muk, SAD i Zapad u neverici

Sirijski demokratski front (SDF), alijansa kurdskih i arapskih boraca, kontrolu nad Tal Rifatom preuzela je od uglavnom islamističkih pobunjenika.

Do tog uspeha došlo je uprkos tome što je Turska granatirala okolinu tog grada, u nastojanju da spreči napredovanje kurdskih snaga i njihovih saveznika.

- Trenutno se tamo nalazi veliki broj terorista Nusra fronta, a sam grad predstavlja važnu stratešku poziciju jer se nalazi na magistralnom putu koji spaja Tursku i Alep - rekao je izvor iz kurdskih snaga.

Pobunjenicima u provinciji Alepo preostalo je još nekoliko uporišta, uključujući gradove Marea, istočno od Tal Rafata, i Aziz, na samoj granici sa Turskom.

Sirijski Kurdi odbacili su ultimatum Turske da napuste avio-bazu Mineh na severu Sirije, koju turska vojska granatira već dva dana.

- To je teritorija Kurda. Kurdi tu žive, i ne nameravamo da je napuštamo. Bazu su oslobodili pripadnici Partije demokratskog saveza (PDS) koji ne zastupaju samo interese Kurda, već i Arapa, Jevreja, ali i hrišćana… odnosno svih koji žive u Kurdistanu - rekao je predstavnik PDS Abd Salam Ali Muhamed.

On je dodao da prilikom turskog granatiranja sirijske teritorije uglavnom ginu civili i stradaju njihove kuće.

U ostalim delovima provincije, otpor pobunjenika se uglavnom urušio pred velikim operacijama vladinih snaga koje podržava ruska avijacija, i pred napredovanjem SDF-a.

Prethodnih dana, SDF je zauzeo vazduhoplovnu bazu Minig, dok su vladine snage praktično opkolile istočni deo Alepa, koji drže pobunjenici.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    16. februar 2016 | 12:28

    idemo JAKO DO SAMOG KRAJA TURSKE I ARABIJE sto bi denda rekao... Salu na stranu, amerika ce pustiti da arabija i turska budu sravnjeni to je do sad svima jasno osim erdoganu i arabijcima...

  • polat

    16. februar 2016 | 12:02

    nemoj da bude da nisu opomenuti,okurazili se zbog ruske podrske,ali mijenja se klima Erdogane przi!

  • Sultan Fatih dolazi

    16. februar 2016 | 23:34

    Erdogan bi trebo da zbrise pojam kurd sa lica zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA