RUSI FINANSIRAJU TERORISTE? Najviše novčanica od 500 evra zadržano u Moskvi!

- Zatražićemo od ECB da razmotri gotovinu koja je u opticaju i dostupnost novčanice od 500 evra. Postoji opasnost da bi se krupne novčanice i ogromne sume novca mogle lako koristiti za finansiranje terorizma - izjavio je šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum

  • 10

Evropska centralna banka (ECB) bi trebalo da iznese predlog kako da smanji bezbednosne rizike u vezi sa novčanicom od 500 evra koja može biti korišćena za finansiranje terorizma. Finansijski stručnjaci smatraju da se najveći broj onih koji su na osnovu ove novčanice nelegalno "zaradili" nalazi u Rusiji, navodi Dailymail.

RUSIJA SE PONAŠA KAO TERORISTIČKA ORGANIZACIJA: Teške optužbe turskog premijera na račun Moskve

- Zatražićemo od ECB da razmotri gotovinu koja je u opticaju i dostupnost novčanice od 500 evra. Postoji opasnost da bi se krupne novčanice i ogromne sume novca mogle lako koristiti za finansiranje terorizma - izjavio je šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum uoči sastanka ministara EU u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Novčanica od 500 EVRA više neće postojati?

Zahtev za pokretanje istrage u vezi sa novčanicom od 500 evra dolazi u trenutku kada je Evropska unija pokrenula borbu protiv svih sredstava plaćanja koja bi mogla biti korišćena za finansiranje terorističkih aktivnosti, navodi Rojters.

Evropska komisija je predložila prošle nedelje da se poveća kontrola platnih kartica, virtuelnih valuta poput bitkoina i drugih potencijalnih sredstava koja mogu biti korišćena za finansiranje terorističkih organizacija.

Takođe je upozoreno na rizike povezane sa novčanicom od 500 evra, a jedan od visokih zvaničnika EU je u januaru pozvao na njeno ukidanje. Komisija je saopštila i da se razmišlja o mogućem uvođenju ograničenja na gotovinske isplate, navodi Rojters, i dodaje da je ECB zadužena za donošenje odluka o novčanicama denominovanim u evrima.

(Telegraf.rs / Tanjug / Dailymail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    17. februar 2016 | 14:16

    Ne moze NATO preboljeti kako Rusi razvaljuju ISIS po Siriji pa sad im broje novcanice,da nije tuzno bilo bi smjesno.Oni isto koji su izgradili,naoruzali i finacijski podrzali(dok ovo kuckam pare im stizu od zapada)kritikuju Ruse i lazu.Koliko im tesko pada napredovanje Asadove regularne i legitimne vojske mozete da vidite ako ukucate RT kanal na Ytube.Svako dobro .

  • Micko

    17. februar 2016 | 15:28

    Pa da za svaku glupost krivi Rusi.

  • jovan

    17. februar 2016 | 22:37

    ja ne znam dali iko više normalan veruje zapadu i natou i vatikanu, pa oni od kad postoje non stop lažu, kradu pljačkaju otimaju siluju sakate i ubijaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA