KRALJICA ELIZABETA DOBILA POKLON IZ SRPSKOG ZATVORA: Niški osuđenici joj od srca čestitali rođendan!

Nekoliko osuđenika završilo je obuku za rad na CNC mašini, koja uz primenu visoko sofisticirane tehnologije omogućava izradu predmeta od plastike, drveta i stakla

  • 9

Četrdeset pet osuđenika koji zatvorske kazne izdržavaju u niškom Kazneno popravnom zavodu, danas je dobilo potvrde da su uspešno okončali obuku za različita zanimanja što bi trebalo da im olakša zapošljavanje po izlasku na slobodu.

 

LILLY DROGERIE PRUŽA NOVU ŠANSU ZATVORENICAMA: Kompanija donirala šivaće mašine ženskom KPZ u Požarevcu! (FOTO)

 

Zahvaljujući saradnji NMinistarstva pravde, organizacije HELP, Radničkog univerziteta i Tehničke škole iz Bora, oni su obučeni za pekare, varioce, krojače i poljoprivredne proizvođače. Nekoliko osuđenika završilo je obuku za rad na CNC mašini, koja uz primenu visoko sofisticirane tehnologije omogućava izradu predmeta od plastike, drveta i stakla.

 

Jedan takav rad, čiji je autor Nenad Ilić, uručen je prošle godine britanskom ambasadoru kao poklon kraljici Elizabeti za njen rođendan.

 

- Radim ovde već dve godine i mnogo me je interesovao 3D modeling pa sam zahvalan na pruženoj prilici da se ovde time bavim. Uz posao vreme brže prođe, sloboda je bliže... Našao sam sebe u tom poslu, i nadam se da ću po izlasku iz zatvora naći nekog kome će biti potrebno ovo što sam naučio – kazao je Ilić po prijemu diplome.

 

Foto: Telegraf

 

Foto: Telegraf

 

Upravnik KPZ Aleksandar Grbović saopštio je da su sertifikati uručeni prvoj grupi koja je uspešno okončala obuku, te da je ovim programom obuhvaćeno 192 osuđenika.

 

- Ministarstvo pravde je za ovu namenu obezbedilo milion dinara, HELP je dao 18.000 evra, a CNC mašinu, koja košta 40.000 evra, platili smo po pola. Vrlo je važno osposobiti lica koja odslužuju kaznu za poslove koji će im omogućiti zapošljavanje i sprečiti ih da se vrate kriminalu. Njih dvadesetak dobiće posao u toku izdržavanja kazne jer su vrsni varioci, ali naši ljudi su veoma traženi i u drugim delatnostima. Imamo trinaest komercijalnih ugovora sa niškim firmama, napravili smo nameštaj za niški sud i Klinički centar a zahvaljujući izuzetnoj poljoprivrednoj proizvodnji imamo i tržne viškove. Sve što se zaradi, nakon što se pokriju troškovi, uključujući i platu osuđenika, koristi se za poboljšanje uslova života u KPZ – objasnio je Grbović.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Sanja Đokić iz HELP organizacije rekla je da je prijatno iznenađena ponašanjem i zalaganjem zatvorenika.

- Nisam imala nikakvih predrasuda, oni su bili odlični učenici. Nikakvih problema nije bilo sa njima. Dva meseca smo bili na istom zadatku i oni su opravdali poverenje – rekla je Đokićeva.

 

(D.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ras

    18. februar 2016 | 20:53

    Niste imali nekom drugom da date to!!!!?

  • Drekavac

    18. februar 2016 | 22:20

    Neka uce.

  • Побјешњели Максо

    19. februar 2016 | 05:17

    Могли су да направе грб Српске Патријаршије и пошаљу патријарху. Размишљам има ли краја увлачењу у позадину енглезима. Сигуран сам да ће краљицу обрадовати овај поклон из нашег познатог туристичког места.. Јадни затвореници, и њих увлаче у политику.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA