VUČIĆ: U ponedeljak stižu tela Srba stradalih u Libiji, Ahmed Abaši kriv za otimicu

Aleksandar Vučić je naglasio da je najodogovorniji za kidnapovanje je Ahmed Abaši, koji nije pripadnik Islamske države, ali s njima sarađuje uz veliku materijalnu korist

Dopremanje tela dvoje građana Srbije, Jovice Stepića i Slađane Stanković, koji su poginuli u Libiji očekuje se u ponedeljak, saopštio je premijer Aleksandar Vučić, koji je na konferenciji za novinare potvrdio da su oni stradali u američkom bombardovanju položaja islamista.

JEZIVE FOTOGRAFIJE: Na Facebooku objavljene slike leševa Srba ubijenih u Libiji! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Zbog ovog ČOVEKA su SRBI UBIJENI U LIBIJI! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO) (FOTO)

TUGA: Mrtvački sanduci UBIJENIH SRBA spremni za transport (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

ZVANIČNO POTVRĐENO: Oteti Srbi u Libiji NISU VIŠE ŽIVI! (FOTO) (VIDEO)

Vučić je rekao da je, prema operativnim saznanjim,a najodgvoorbnijk za kidnpovanje pripadnik porodice Ahmeda Abašija, koja se bavi krijumčanujrenjem i prebacivanjem ljudi prema Italiji, a koji nije pripadnik ID, ali blisko sarađujen s njima.

Vučić je dodao da je to bila prva velika talačka kriza s kojom se suočila Srbija, da je srpska služba postupalaizuzetno profesionalno, i da je veruje da bi građani Srbije bili oslobođeni da nisu ubijeni u američkom bombardovanju.

Srbija nije direktno pregovarala s onima koji su Srbe oteli, dodao je, ali je držala stvari pod kontrolom i nedljeno dobijala dokaze o zdravstneom stanju dvoje državljana, kao i da je srpska služba sarađovala s ruskm američkom i drugim službama bezbednosti.

I danas je, kako je rekao, razgovarao s američkim službama i da po svemu sudeći oni nisu imali saznanja da se osobe srpske n acionalsnoti ali i drugi stranci nalaze na likaciji koja je bombardovana.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ako sam kriv za američko bombardovanje, prihvatam - rekao je Vučić odgovarajući na navode da je za stradanje dvoje Srba u Libiji odgovorna vlast u Srbiji, a da je on već otputovao u London.

S druge strane, kako je naveo, neće da dozvoli da neko vređa pripadnike službe bezbednosti, koji su radili danonoćo.

- Nikada nismo prošli tako da problem ne rešimo, i ovo smo bili na putu da rešimo, već smo oslobodili šestoro naših ljudi. I ove bismo oslobodili da nije bilo americkih bombi - poručio je premijer, primetivši da ako je kriv za američke bombe, onda to prihvata.

- U sukobu drugih zemalja, ali i tuđih interesa, kao strašna kolateralna šteta, stradali su Srbi, ali i neki drugi - rekao je Vučić, dodajući da su libijske snage nudile Srbiji zajedničku akciju oslobađanja, ali da je procenjeno da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava.

Vučić je rekao i da je ambasador SAD izjavio saučešće Srbiji.

Tela Slađane Stanković i Jovice Stepića biće dopremljena u Srbiju u poedenljak, a premijer je izrazio saučešće njihovim porodicama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    20. februar 2016 | 15:19

    Ova Vlada je uvek cinila najvece napore kako bi oslobodila nase ljude...

  • darko

    20. februar 2016 | 14:51

    Nema sumnje da su Vlada i premijer učinili bukvalno sve što su mogli, ali ovo niko nije mogao da predvidi. Svi smo iščekivali pozitivan rasplet kompletne situacije, nikako ovo.

  • Danijel

    20. februar 2016 | 15:14

    Siguran sam da su nase bezbednosne sluzbe i premijer Vucic, ucinili sve sto su mogli da do ovoga ne dodje. Saucesce porodicama nastradalih zrtava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA