Jeftiniji roming u EU, za Srbe i dalje papreno skupo

Operateri u Srbiji za roming u evropskim zemljama naplaćuju drastično više, izuzev u slučajevima kada imaju operatera partnera

  • 0

Poslanici Evropskog parlamenta 10. maja usvojili su sporazum koji će omogućiti da se od 1. jula ponovo snize cene telefoniranja u romingu unutar EU. Sporazum Evropske komisije, Saveta i Parlamenta postignut je u martu.

Za razliku od prethodnih ograničavanja cena, Brisel je ovog puta propise proširio i na prenos podataka, što podrazumeva između ostalog proveru elektronske pošte i slanje fotografija.

Procena Evropske komisije je da će stanovnici EU ove godine na upotrebu mobilnih telefona u inostranstvu - roming (roaming) - potrošiti oko pet milijardi evra, što je ušteda od 15 milijardi u odnosu na cene iz 2007. godine, pre prvih ograničenja.

Prema proceni Komisije, nova ograničenja doneće godišnje više od 1.000 evra za osobe koje putuju iz poslovnih razloga. Porodica na odmoru u drugoj članici EU mogla bi da uštedi 200 evra.

Međutim, ovakve najave ne postoje kod operatera u Srbiji, koji važe za jedne od najskupljih u regionu.

Operateri u Srbiji za roming u evropskim zemljama naplaćuju drastično više, izuzev u slučajevima kada imaju operatera partnera. Tako je megabajt u 1. zoni u romingu oko 7,5 evra bez poreza, dok je u EU oko četiri evra, a biće snižen na 70 centi, 10 puta manje nego što plaćaju građani Srbije u inostranstvu.

Srpski operateri SMS u romingu u Evropi naplaćuju najmanje 18 centi, dok je novo ograničenje unutar EU devet centi, dok poziv iz rominga "u komišiluku" građane Srbije košta u najboljem slučaju nešto manje od evra, a novo ograničenje u EU je 29 centi.

(I. M./Euraktiv.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA