DA SU JUGOSLAVIJA, IRAK I LIBIJA IMALI S-300...: Evo šta je poručio svetu Dmitrij Rogozin!

- U toku je borba stranih naručilaca za kupovinu poznatog sistema S–300 - izjavio je Rogozin

  • 50

Da su Jugoslavija, Irak i Libija imali S-300, niko u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ne bi morao da laže kako bi izmislio razloge za upad, napisao je na svom Tviter nalogu potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin.

On je ovim još jednom istakao značaj i vrednost protivvazdušnog sistema S-300 za koji, kako je ranije danas potvrdio, vlada veliko interesovanje u svetu.

- U toku je borba stranih naručilaca za kupovinu poznatog sistema S–300 - izjavio je Rogozin.

Strani naručioci stoje u redu za kupovinu ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S–300, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin tokom svečanog otvaranja "Kirovskog mašinskog preduzeća" koje ulazi u sastav koncerna PVO "Almaz Antej".

- Faktički, danas je u toku borba da se napred pomeri svoj red i dobije sistem S–300 - rekao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, otvaranje tog preduzeća je još jedan korak napred.

- To su novi sistemi. To je ono što će imati ogroman značaj za odbrambenu sposobnost naše zemlje i uveren sam da je to ogroman izvozni potencijal - rekao je.

Ruski zenitni raketni sistem S-300 postao je veoma poznat na samom početku devedesetih godina prošlog veka. Upravo tada je ovaj kompleks počeo da se prikazuje u različitim salonima oružja, a o njegovim mogućnostima se pojavila masa publikacija.

Odluka u vezi sa stvaranjem S-300 doneta je zbog toga što se u SAD 70-ih godina pojavilo novo napadačko oružje – krilate rakete.Zbog pariranja ovoj pretnji bilo je potrebno izraditi principijelno novi zenitni raketni sistem, što je i bilo učinjeno. Rezultat je da S-300 automatski određuje parametre trajektorije kretanja vazdušnog objekta (udaljenost, brzinu, visinu, smer), pripadnost državi – „svoj-tuđi“, tip i stepen opasnosti, uslove pucanja i obezbeđuje optimalni raspored vazdušnih objekata po vatrenim divizionima radi njihovog gađanja.S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca.

Važna karakteristika S-300 sastoji se i u tome što se rakete na daljinsko upravljanje isporučuju, transportuju i sadrže na borbenom dežurstvu u transportnim kontejnerima za puštanje u pogon i u toku 10 godina eksploatacije nisu im potrebne bilo kakve provere i regulisanje. Neposredno iz njih vrši se i puštanje raketa prema ciljevima.

Ovaj kompleks, u stanju je da vrlo efikasno brani objekte i vojsku od bilo kakvih sredstava za napade iz vazduha. Savremeni ruski zenitno-raketni kompleksi S-300 stvaraju bazu za izgradnju ešalona odbrane, za čije savladavanje će protivnik morati da plati ogroman ceh – neprihvatljive gubitke aviona i raketa, koje učestvuju u napadu.

(Telegraf.rs / Izvor: Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    20. februar 2016 | 22:24

    Da ste nam ga dali ko sto ste obecali,pa zaboravili,i da se niste povukli sa Pristinskog aerodroma,sve bi bilo drugacije i bolje za Srbiju.Volim Rusiju jer nikad nije ratovala s nama,ali isto tako zbog svojih interesa je malu Srbiju ostavljala na cedilu.Sad se nemojte cuditi sto moramo da saradjujemo sa zlotvorima iz Nato...

  • Petar

    20. februar 2016 | 21:28

    Da baba ima m..a bila bi deda.

  • bruno

    20. februar 2016 | 22:06

    Da je Srbija imala taj S 300 bila bi danas cijela a ne okrnjena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA