ČUDESNA JANA (10) UZDRMALA CELU SRBIJU: Ima manje godina nego nagrada, zovu je i u KARNEGI HOL! (FOTO) (VIDEO)

Poziv organizatora "American Protege" za Karnegi Hol u Njujorku usledio je kao kruna njenog dosadašnjeg rada koji odlikuju mnogobrojne međunarodne nagrade

  • 3

Desetogodišnja flautistkinja Jana Ilić za dve godine osvojila je čak 15 nagrada. Toliko priznanja u njenom malenom životu znači mnogo, a pogotovo ako u obzir uzmete to da je ona prva devojčica iz Srbije koja je dobila poziv da nastupi u čuvenom Karnegi Holu u Njujorku.

Na takmičenju drvenih i limenih duvača "American Protege" mlada Šapčanka je osvojila prvo mesto, nakon čega je upala u oči tamošnjim organizatorima koji su još neko vreme pratili njen rad. Nedugo potom, proglasili su je najboljim mladim talentom za 2015. godinu čime se plasirala iznad Australije, Afrike, cele Evrope...

MLADI HEROJI OSVAJAJU SVET MUZIKOM: Trubačka princeza iz Arilja (FOTO) (VIDEO)

Poziv organizatora "American Protege" za najpoznatiju koncertnu dvoranu sveta usledio je kao kruna njenog dosadašnjeg rada koji odlikuju mnogobrojne međunarodne nagrade. Među najznačajnijima su prve nagrade na dva takmičenja u Italiji (jednu na internacionalnom takmičenju solista "luigi Zanuccoli", a drugu na internacionalnom takmičenju solista Filadelfija), na "Ohridskim biserima" i Republičkom takmičenju u Beogradu na kome je osvojila apsolutnih 100 bodova...

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

OVAKAV TALENAT SE RETKO VIĐA: Perfektna Džejla (13) pustila GLAŠČINU i podigla ceo studio na noge! (VIDEO)

Jana je, za samo dve godine koliko vežba flautu, uspela da se svrsta u sam vrh najtalentovanijih flautista naše zemlje i sveta. Flautu je počela da uči u muzičkoj školi "Mihajlo Vukdragović" u Šapcu u klasi profesorke Biljane Price. Osim ljubavi prema muzici, Jana je i četvrti razred osnove škole "Laza K. Lazarević" i odličan je đak.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Od kad je progovorila, znalo se u kom pravcu će teći njen razvoj.

Prve reči kada je progovorila bile su joj: mama, tata, flauta. Nakon što smo čuli to, supruga i ja smo sačekali još koju godinu i odlučili da joj na jutjubu pustimo nekoliko koncerata sa različitim duvačkim instrumentima. Kad smo stigli do flaute, rekla je: "to je to!" Sa njene četiri godine odveli smo je na koncert flautista u Novom Sadu kojim se oduševila - priča Janin tata.

Kako otkriva, prvo se bavila baletom i jedno vreme je čak bila i dvostruki prvak Srbije u malom baletu, ali je zbog ljubavi prema flauti morala da se odrekne baleta.

Jana, kao i sve njene drugarice stiže da završi domaći, da se druži, ali i da vežba flautu bar sat vremena dnevno.

- Ako tog dana posle škole nema čas u muzičkoj školi, ona obavezno vežba bar sat vremena. Pred takmičenja vežba po dva i više sati. Evo sad se baš sprema za festival flautista Tahir Kulenović u Valjevu. Nakon toga ide u Holandiju, a potom u Ameriku gde nastupa 1. maja. Moja ćerka nije samo talentovana, ona piše istoriju - sa ponosom ističe tata Darko.

VELIKI TALENAT OD MALIH NOGU: Pogledajte kako je Aca Živanović sa 14 godina pevao na dečjem festivalu(VIDEO)

Jana nema idola, ona jednostavno, kako kaže, uživa u muzici i njena najveća želja je upravo vezana za to.

- Želim da putujem i nastupam na svim scenama sveta kao solista izvođač. Želim da me svi ljudi vide i uživaju u mojoj muzici - sa osmehom priča ova mlada dama.

U nameri da Jana ostvari svoj san i pokaže svoj raskošan talenat na drugom kontinentu, kretajući se stopama violiniste Stefana Milenkovića, pomažu joj Grad Šabac i udruženje Moja Mila, koje podržava Janu od početka.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    23. februar 2016 | 13:39

    Bravo !!!

  • Mujo

    23. februar 2016 | 14:23

    Lepo da se o ovom pise. Cestitam I zelim uspeh u daljoj karijeri.

  • Miki

    24. februar 2016 | 22:05

    Nije vam ovo zanimljivo da komentarisete? Da je neka gologuza ili neki napaljeni kurton, bila bi puna usta! Necu da kvarim utisak o ovom andjelu. O ovome treba deci govoriti a ne o vec pomenutim. Prostor i paznja se posvecuju kretenima a ne ovakvom zlatu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA