Vernici danas slave SVECA kojem su ODRALI KOŽU s leđa kada mu je bilo 113 godina!

Sveti Haralampije učinio je mnogobrojna čudesa, a između ostalog i careva kćer Galina je zbog njega napustila mnogobožačku religiju svog oca, i postala hrišćanka

  • 3

Pravoslavni vernici na današnji dan slave svetog Haralampija. On je  živeo u vreme rimskog cara Septimija Severa, koji je vodio veliku hajku na hrišćane.

Ovaj svetac se nije krio od onih koji su ga proganjali, nego je slobodno i javno provovedao hrišćansku veroispovest. Kada su ga vojnici uhvatili, odrali su mu kožu s leđa, a on im je odgovorio: "Hvala vam braćo, jer ste ostrugavši moje telo, obnovili moj duh za novi, večni život".

Vernici danas slave SVECA, koji je zbog prijatelja STAVIO GLAVU NA PANJ!

Tada je vojvoda Lukije sam uzeo sprave za mučenje i krenuo da snažno da struže Haralampijevo telo. U tom trenutku vojvodi se obe ruke otkinuše do lakata, kao da su mačem bile odsečene, i prilepile su se za mučenikovo telo. Lukije je pao na zemlju bez ruku i govorio za ovog sveca da je čarobnjak.

Njegov  pomoćnik i upravitelj Lukijan je prišao da mu pomogne i pljunuo u lice mučeniku, i u tom trenutku se Lukijanova glava okrenula nazad i lice mu se našlo sa leđne strane.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Vojvoda Lukije videvši ova čuda, okrenu se svetitelju i zamoli ga za oproštaj, i reče da će mu pomoći i poverovati u njegovog boga, ako mu ruke budu vraćene na mesto.

To se upravo i dogodilo i Lukije i Lukijan poverovaše u Hrista boga. Posle ovoga obavestili su cara o ovim događajima, međutim car nije želeo da veruje u ova čuda, i naredio je da ponovo uhvate Haralampija.

Vojnici su ga opet uhvatili i  izveli na gubilište. Tada je sveti Haralampije podigao ruke ka nebu, i pomolio se za sve ljude, i  preminuo, pre nego što  je dželat spustio mač na njegovu glavu.

Učinio je mnogobrojna čudesa, a između ostalog i careva kćer Galina je napustila mnogobožačku religiju svog oca, i postala hrišćanka. Ona je uzela njegovo telo, i sahranila ga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crvene Skorpion

    23. februar 2016 | 12:20

    Slava mu i milost vjecna.Amin

  • Boka Kotorska

    23. februar 2016 | 11:53

    Treba dodati još da se Bog javio kada je prelazio u carstvo Božije i nazvao ga je svojim prijateljem i vojnicinom i još ga je pitao šta da mu učini a svetac odgovori da poda slavu imenu svom,tražio je da u mjestu dje budu počivale njegove mošti,bude klima blaga i zemlja rodna,da bude mir i sloga i svaka blagost Gospodnja.Slava ti i milost i hvala sveti sveštenomucenice Haralampije prijatelju Hristov,pomoli se za nas mnogogresne,amin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA