Pre dve decenije počelo je formiranje muslimansko-hrvatske države na Balkanu. Šta je bilo sa Srbima?

Vašingtonski sporazum dogovoreno je primirje između Hrvatskog veća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine, što je bila prva faza pregovora, dok je druga faza uključivala i srpske strane, ali do toga nikada nije došlo

  • 4

Na današnji dan 1994. godine, bosanski muslimani i Hrvati su pod pritiskom SAD potpisali primirje i okončali višemesečne krvave sukobe, što je bio uvod u stvaranje muslimansko-hrvatske federacije, stvorene pod pritiskom iz Vašingtona.

Kasnije te godine, tačnije 18. marta 1994. godine, takozvani Vašingtonski sporazum je potpisan od strane vlade Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića, hrvatskog ministra inostranih poslova Mate Granića i predsednika Herceg-Bosne Krešimira Zubaka.

Prema njemu, teritorija pod kontrolom hrvatskih i promuslimanskih snaga je podeljena na deset autonomnih kantona, i uspostavlja se Federacija Bosne i Hercegovine, dok je kantonalni sistem stvoren s ciljem da se spreči domniacija jedne etničke grupe nad drugom.

Kasnije potpisani Splitski sporazum je imao za cilj stvaranje slabe federacije, ili konfederacije, između Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, Vašingtonski sporazum je bio samo prva faza dogovora, jer su u drugoj trebale i srpske strane da se uključe u pregovore. Prema tome, Republika Srpska je trebala da nestane, a Bosna i Hercegovina bi na celom prostoru bila županijski uređena zemlja, što je potvrdio i Krešimir Zubak u nekoliko javnih nastupa, ali se ipak kasnije u Americi odustalo od toga.

Ovo su još neki od bitnih istorijskih događaja koji su se dogodili na današnji dan:

1443. - Rođen je mađarski kralj Matija Hunjadi, kod Srba poznat kao Matija Korvin. Tokom vladavine od 1458. uspešno je ratovao protiv Turaka i Habzburga, zauzevši 1486. i Beč (gde je i umro 1490). Obnovio je mađarsku državu posle decenija anarhičnog stanja. Uspešno je reorganizovao zemlju - finansije, vojsku, pravosuđe i administraciju. U periodu njegove vlade značajan procenat pripadnika vojnih formacija pod njegovom komandom, činili su Srbi. Pomagao je razvoj gradova, u Požunu (sada Bratislava) 1465. osnovao je univerzitet a 1472. i prvu štampariju. Korvin je od latinskog "Corvus" - gavran, pošto se predstava gavrana nalazila na njegovom ličnom grbu. Posedovao je jednu od najvećih privatnih biblioteka svoga doba.

Foto: Wikipedia/William Hilton Foto: Wikipedia/William Hilton

1821. - Umro je engleski pisac Džon Kits, jedan od najvećih pesnika engleske književnosti, čije stihove odlikuju izuzetna melodičnost i sažet a izražajan pesnički jezik. Bio je nadahnut antičkom kulturom. Njegovi soneti, spev "Endimion", pesme "Oda slavuju", "Oda grčkoj urni", "Oda jeseni" smatraju se vrhunskim poetskim delima napisanim na engleskom jeziku. Njegova "Pisma" su važan prilog razvitku teorije estetike.

1855. - Umro je nemački matematičar, fizičar i astronom Karl Fridrih Gaus, osnivač čuvene matematičke škole i direktor opservatorije u Getingenu. Pronašao je niz metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, analizi, astronomiji, teoriji površi i višoj geodeziji. Otvorio je novu etapu u razvoju diferencijalne geometrije i postavio nove temelje nebeske mehanike i astronomije. Konstruisao je geodetski instrument heliotrop. Više matematičkih pojmova nazvano je njegovim imenom - Gausov algoritam, Gausova konstanta, Gausova krivina, Gaus-Krigerova projekcija. Jedinica za magnetnu indukciju nazvana je "gaus" (oznaka Gs), ali se sada, u čast srpskog naučnika Nikole Tesle, u Međunarodnom sistemu jedinica koristi oznaka "tesla" (skraćeno T). Dela: "Disqusitiones arithmeticae sapra superficies curvas", "Theoria motus corporum coelestium".,

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

1883. - Rođen je američki filmski režiser Viktor Fleming, koji je svetsku slavu stekao filmom "Prohujalo sa vihorom". Ostali filmovi: "Čarobnjak iz Oza", "Kapetan hrabrost", "Tortilja Flet", "Jovanka Orleanka".

1910. - Osnovan je Srpski olimpijski klub (komitet). Vodeću ulogu prilikom osnivanja Kluba imao je Svetomir Ðukić, potonji general, sa grupom mladih oficira školovanih u Francuskoj. Srpski olimpijski klub osnovan je u redakciji lista "Novo vreme" koja se nalazila na 4. spratu hotela "Moskva" na Terazijama u Beogradu. Počasni predsednik Srpskog olimpijskog kluba (komiteta) bio je Nikodije Stevanović, general u penziji, prvi direktor bio je Svetomir Ðukić, a sekretari Aleksandar Bodi i Miloš Ilić.

1918. - Jedinice novoosnovane Crvene armije zaustavile su kod Narve i Pskova u Prvom svetskom ratu nemačku ofanzivu. Sovjetska armija je nosila naziv Crvena armija do 1946.

1938. - Otkrivena su prva nalazišta nafte u Kuvajtu (tada britanski protektorat).

1944. - U Vrhovni štab NVJ u Drvaru stigla je sovjetska vojna misija, prva sovjetska vojna misija u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

Foto: Wikipedia/CherryX Foto: Wikipedia/CherryX

1959. - Međunarodni sud za ljudska prava otvorio je prvo zasedanje - u Strazburu.

1996. - Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel Hasan, ubijeni su u Iraku, navodno u porodičnom obračunu, tri dana po povratku iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu.

1999. - U Rambujeu kod Pariza posle 17 dana okončani su pregovori tokom kojih se delegacije Srbije i predstavnika separatističke struje kosmetskih Albanaca ni jednom nisu sastale. Albanci su najavili da u načelu prihvataju ponuđeni sporazum, dok je srpska strana odbacila strano vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji. Međunarodni posrednici su ranije odredili dve sedmice kao rok za potpisivanje sporazuma.

2001. - SRJ i Makedonija potpisale su sporazum o razgraničenju (graničnoj liniji).

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

2004. - Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao je američkog oskarovca srpskog porekla Karla Maldena medaljom Belog anđela, "za izuzetno, dugogodišnje, lično ostvarenje u oblasti filmske umetnosti". Dan ranije Malden je primio nagradu za životno delo Američkog sindikata glumaca, koja se od 1964. godine dodeljuje za značajan doprinos glumačkoj profesiji.

2008. - Umro je Janez Drnovšek, negdašnji predsednik Slovenije i predsednik vlade te zemlje. Bio je član i predsedavajući kolektivnog predsedništva SFRJ uoči raspada bivše jugoslovenske federacije i jedan je od predvodnika separatne politike u Sloveniji. Tokom oružanih sukoba pobunjene slovenačke Teritorijalne odbrane i JNA 1991. bio je glavni posrednik.

2012. - Preminuo je srpski književnik Ivan Gađanski. Završio je klasične nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a specijalističke studije potom na Kolumbiji, SAD. Bio je upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu. Radio je u Jugoslovenskom bibliografskom institutu, kao i na polju kulturnih veza sa inostranstvom nekadašnje SFRJ. Njegova poezija prevođena je na više od 20 jezika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    23. februar 2016 | 11:34

    NJIHOVO PODANICKO CVECE,KAO U PRVOM SVETSKOM RATU.JEDNOM AUSTROUGARSKI PODANICI,UVEK PODANICI.ZIVEO PRINCIP I SLOBODA.

  • Imenjak

    23. februar 2016 | 11:22

    Nek nama Vucic u Sremu da ovog Nemca za preradu mesa da nas i Vucica bog vidi i da spase Srem jer smo na izdisaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA