FIDEL KASTRO DOBIO JE SVOG NASLEDNIKA, A SVETOM JE ZAVLADALA PANIKA: Njegov brat Raul zavladao je Kubom

Raul Kastro, kao predsednik Državnog saveta, najvišeg organa vlasti. Najmlađi je Fidelov brat, 18-ti je predsednik Kube, a 2013. godine izabran je na poslednji petogodišnji mandat

  • 0

Na današnji dan 2008. godine kubanski vođa i revolucionar Fidel Kastro dobio je svog naslednika. Samo tri dana pošto se povukao sa političke scene, na njegovo mesto došao je njegov brat, Raul Kastro, kao predsednik Državnog saveta, najvišeg organa vlasti. Najmlađi je Fidelov brat, 18-ti je predsednik Kube, a 2013. godine izabran je na poslednji petogodišnji mandat.

Na današnji dan 1582. godine počela je primena gregorijanskog kalendara. Papa Grgur XIII izdao je bulu o promeni novog kalendara iz praktičnih razloga. Gregorijanski kalendar nije podrazumevao toliko odstupanja kao julijanski.

Karlo V je počeo da širi svoju vojnu moć, pa je tako na današnji dan 1525. godine prvi put u istoriji ratova upotrebio pušku arkebuzu. U bici te godine do nogu je potukao trupe francuskog kralja Fransoa I. U bici je poginulo 14.000 vojnika, a Fransoa I je zarobljen. Tako je 1530. godine u Bolonji krunisan za svetog rimskog cara i kralja Italije, krunisao ga je papa Klmenet VII.

Da ne bismo zaboravili pisce koji su obeležili svetsku književnost, obaveštavamo vas da je na današnji dan 1786. godine rođen Vilhelm Grim, nemački pisac i obrađivač narodnih bajki, a sve u saradnji sa bratom Jakobom. Takođe je proučavao mitologiju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovo su još neki od bitnih istorijskih događaja koji su se dogodili na današnji dan:

1803 - Rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević. Za "kapetana dunavskog" 1833. postavio ga je knjaz Miloš Obrenović, s kojim je bio u poslovnom ortakluku. Od tog vremena on je poznat kao "Kapetan Miša".

Posedovao je čak 74 broda, solane u Vlaškoj i Mađarskoj kao i velika imanja u rumunskoj žitnici Vlaškoj. Veliku zgradu na Studentskom trgu u Beogradu, u kojoj se sada nalazi rektorat Univerziteta u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino zdanje, poklonio je 1863. g. "svom otečestvu".

1852 - Rođen je engleski pisac irskog porekla Džordž Ogastas Mur, autor realističkih i naturalističkih romana. Poznata dela romani su: "Moderni ljubavnik", "Glumčeva žena", "Ester" Voters", "Ave", "Ispovesti mladića", "Uspomene iz mrtvog života", "Salve", "Vale".

Foto: Wikipedia/ Huan Peron Foto: Wikipedia/ Huan Peron

1887 - Pariz i Brisel postale su prve dve prestonice povezane telefonskom vezom.

1926 - Rođen je Nikola Karaklajić srpski šahista, reprezentativac i prvak Jugoslavije u šahu, internacionalni majstor. Kao član reprezentacije Jugoslavije na Olimpijadi u

Moskvi 1956. godine osvojio je srebrnu medalju. Nalazio se i u selekciji koja je 1957. na prvom ekipnom prvenstvu Evrope u Beču zauzela drugo mesto.

Decenijama je radio kao šahovski trener. Bio je selektor reprezentacija Malte, Singapura, Šri Lanke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

1945 - Trupe SAD oslobodile su japanske okupacije u Drugom svetskom ratu glavni grad Filipina Manilu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

1946 - Huan Peron je izabran za predsednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države.

1974 - Umro je srpski biolog Siniša Stanković, član Srpske akademije nauka i umetnosti, direktor Biološkog instituta. U univerzitetsku nastavu uveo je ekologiju,

citologiju, embriologiju, dinamiku razvića, uporednu anatomiju.

1974 - Pakistan je saopštio da je zvanično priznao Bangladeš (bivši Istočni Pakistan) kao nezavisnu državu.

1991 - Nekoliko časova posle poslednjeg pokušaja sovjetske diplomatije da spreči sukob, počela je ofanziva američkih snaga i njihovih saveznika u Zalivskom ratu protiv

Iraka u kojem je sa obe strane učestvovalo više od 1,3 miliona vojnika. Kako je navedeno, cilj ofanzive bilo je prisiljavanje Iraka da napusti Kuvajt, koji je okupiran 1. avgusta 1990.

1996 - Palestinski islamski teroristi su u dva napada ubili 27 ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA