Ova zemlja je RAJ ZA KLADIONICE, a nalazi se na samo dva sata od Srbije

BiH je država s najviše registrovanih kladionica u Evropi. U Federaciji BiH postoji 13 privrednih društava, odnono 2.443 uplatna mesta. U RS je registrovano 15 pravnih lica i 756 uplatnih terminala, ali sistem naplate je uređeniji

  • 3

BiH je država s najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze.

UZ ČAŠICU RAKIJE UPLATIO JE 50 DINARA NA TIKET, A ONDA JE DOBIO BOGATSTVO! O ovom dobitku bruji cela Srbija

Poreska uprava Federacije nedavno je uputila inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga, pojedini federalni zastupnici i uvođenje kladionica u PDV sistem.

Kladionice koje posluju na području Federacije u prošloj godini imale su prihod od neverovatnih 597 miliona i 950.000 KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona maraka poreza. Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM.

Ova sredstva gotovo je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zapleniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. A same kladionice najčešće nemaju imovinu, javila je regionalna N1 TV.

- Poreska uprava Federacije BiH uputila je Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu finansija inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga. Dug koji je evidentiran u postupku prinudne naplate na dan 31. decembra 2015. godine iznosi 2.425.369.341,35 KM i predstavlja veliki teret Poreskoj upravi Federacije BiH i isti se ne može rešiti bez učešća Vlade Federacije BiH i donošenja novih zakonskih rešenja - saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Kladionice nisu u sistemu PDV-a, a pri tome se vešto izbegava i plaćanje poreza na dobit zbog čega tako niske cifre.

Porez na dobit ne uplaćuju ni igrači, koji izbegavaju i plaćanje poreza na dobitke veće od 100 KM, što je trenutna zakonska granica. Ako dobitak na listiću prelazi iznos od 100 KM, "kuca" se više istih tiketa s iznosima manjim od oporezive granice.

Federalni zastupnik SDA Amir Zukić nedavno je pokrenuo inicijativu da se kladionice u Bosni i Hercegovini uvedu u PDV sistem. Za to je neopohodno napraviti izmene Zakona o igrama na sreću.

Foto: cin.ba Foto: cin.ba

BiH je država s najviše registrovanih kladionica u Evropi. U Federaciji BiH postoji 13 privrednih društava, odnono 2.443 uplatna mesta. U RS je registrovano 15 pravnih lica i 756 uplatnih terminala, ali sistem naplate je uređeniji.

U Federaciji BiH uverljivo najviše duguje "Derby bet shop" iz Mostara, više od 21 milion maraka, dok "Intersport" zauzima drugo mesto, sa blizu 19 miliona maraka duga.

Osim finansijskog efekta ovo je i društveni problem. Samo je u Mostaru registrovano 1.000 patoloških kockara.

Federalna vlada trebalo bi u četvrtak da raspravlja o izveštaju o poslovanju kladionica koje je napokon dostavljeno iz Federalnog ministarstva finansija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja pa ja

    24. februar 2016 | 12:37

    Hahahha 2 sata od Srbije, jel vama Srbija samo Beograd??? Ja kolko znam Srbija i Bosna granice tako da mozete napisat na samo 5 min od Srbije to jest dok se predje granica!!!

  • Imeeeee

    24. februar 2016 | 13:15

    Toliko o islamu i muslimanima u Bosni, 2400 kladionica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA