MERA NBS DALA REZULTATE: Građani se sve češće odlučuju da DUGUJU U DINARIMA

Zbog trenda snižavanja referentne kamatne stope NBS u poslednjih godinu dana, u Sosijete ženeral banci smatraju da su građani već osetili posledice u smislu pojeftinjenja dinarskih izvora

  • 1

Konstantno snižavanje referentne kamatne stope zaključno sa ovim poslednjim, itekako utiču na to da se građani više zadužuju u domaćoj valuti. Na ove mere nisu ostali ravnodušni klijenti ni jedne banke koja posluje u Srbiji, a naročito u Unicredit, Intesa i Sosijete ženeral banci.

Kako kažu u Unicredit banci, oni su još u septembru prošle godine iskoristili povoljnu situaciju kreiranu zahvaljujući smanjenju referentne kamatne stope od strane NBS.

- Ponudili smo građanima dinarski keš kredit sa najpovoljnijim uslovima na tržištu kada je u pitanju period otplate duži od 12 meseci. Stoga, UniCredit Banka beleži kontinuirani rast tražnje kada je ovaj proizvod u pitanju - kažu u ovoj banci.

ISKORISTITE SITUACIJU: Padaju kamate na kredite u dinarima! Iznenadićete se KOLIKO!

Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf

Zbog trenda snižavanja referentne kamatne stope NBS u poslednjih godinu dana, u Sosijete ženeral banci smatraju da su građani već osetili posledice u smislu pojeftinjenja dinarskih izvora. To se i u ovoj banci, odrazilo na rast dinarskih kredita, što je pokazatelj da strategija dinarizacije NBS motiviše građane da se sve više zadužuju u dinarima.

- Kada je u pitanju Sosijete ženeral banka, u prethodnih 12 meseci odobreno je 17, 9 odsto više dinarskih kredita u odnosu na isti period prošle godine. Poređenja radi, u istom vremenskom intervalu rast kredita indeksiranih u evrima koje je Sosijete ženeral banka odobrila iznosi 1, 7 odsto.

U skladu sa trendom snižavanja referentne kamatne stope NBS po osnovu stabilne i niske stope inflacije, Banka Intesa još od početka 2014. godine kontinuirano smanjuje kamatne stope na dinarske kredite. Kao rezultat ovakvog pristupa, banka beleži značajan rast interesovanja klijenata za pozajmice u domaćoj valuti.

UHAPŠEN ZATVORSKI SLUŽBENIK: Prevario banku i uzeo kredit od skoro DVA MILIONA dinara!

U prilog tome govori i podatak da je Banka Intesa na kraju 2015. godine ostvarila uvećanje ukupnih dinarskih plasmana u odnosu na godinu ranije. Na ovaj rezultat posebno su uticali gotovinski krediti koji su u poređenju sa 2014. godinom porasli za 37,2 odsto.

- Klijenti Banka Intesa najčešće su se opredeljivali za Intermezzo keš kredit sa osiguranjem, jedinstveni model gotovinskog zajma koji omogućava odlaganje plaćanja mesečne rate, Laki keš kredit kao kratkoročni i brzi zajam, ali i za kredit za refinansiranje uz mogućnost dobijanja dodatne gotovine kako bi konsolidovali svoje obaveze u jednu, manju mesečnu ratu, dok je interesovanje starijih građana prevashodno bilo usmereno na Senior keš kredit koji je posebno prilagođen njihovim potrebama.

Trend rasta nastavljen je i u 2016. godini, pa je tako iznos gotovinskih kredita koje je Banka Intesa plasirala u januaru bio dvostruko veći u odnosu na isti mesec prošle godine.

KAMATA NA KAMATU: Da li su srpski ministri u kreditima do GUŠE?

Naime, Centralna banka je od maja 2013. do oktobra 2015. spustila referentnu kamatnu stopu čak 15 puta i to sa 11,25 odsto na 4,5 odsto. Samo u toku prošle godine ona je smanjena za tri odsto. Tome je, tvrde u Narodnoj banci, doprinela niska inflacija od 1,5 odsto krajem prošle godine.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanin

    2. mart 2016 | 17:43

    Nije mi jasno kako su pojeftinili krediti u dinarima?!Ja sam uzeo veb kredit za kupovinu Gorenje frizidera koji je kostao 39000dinara na godinu dana ili ti 12 meseci a banci vracam 48500din.I kolikaje to kamata izracunajte sami.U Nemackoj bi spalili banku da nametne toliku kamatu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA