Švajcarci IPAK neće proterivati strance (FOTO)

Poslednjih godina su švajcarske vlasti pooštrile mere za ulazak i boravak stranaca, ali one, prema tvrdnji Narodne partije Švajcarske, ne idu dovoljno daleko

  • 0

Švajcarski glasači su izašli danas na birališta kako bi se na referendumu izjasnili o kontroverznoj inicijativi desničarske nacionalističke stranke koja predviđa automatsko proterivanje stranaca koji budu osuđeni za svako, pa i najblaže krivično delo. Oni su, međutim, odlučili da stranci ne budu proterani.

STRANCI SU CRNE OVCE, TREBA IH PROTERATI: Šta je pozadina rasističkih plakata u Švajcarskoj?

Poslednjih godina su švajcarske vlasti pooštrile mere za ulazak i boravak stranaca, ali one, prema tvrdnji Narodne partije Švajcarske, ne idu dovoljno daleko, prenela je agencija AP.

Ankete ukazuju da bi ishod referenduma mogao da bude neizvestan.

Inicijativa predviđa automatsko proterivanje stranaca zbog teških krivičnih dela poput silovanja i ubistva, ali takođe i u slučajevima manje teških prekršaja poput prebrze vožnje ili verbalne uvrede policajaca, ukoliko budu počinjeni dva puta u roku od deset godina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kritičari inicijative navode da će ona nepravedno stigmatizovati strance, ali Narodna partija Švajcarske, treća po veličini u parlamentu te zemlje, tvrdi da je takva volja naroda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA