• 56

Hrvati su u Krajini ubili SRPSKI BRAČNI PAR, spalili kuću, pa ih vlast sahranila u tajnosti!

29. februara 1996. je od strane hrvatskih zvaničnika priznato da su njihove oružane snage ubile Daneta (83) i Milku Kalember (81), bračni par koji je bio među malobrojnim Srbima koji su ostali na svojim ognjištima nakon agresije iz avgusta 1995. godine

  • 56

Hrvatski helsinški odbor je na ovaj dan 1996. godine obelodanio još jedan zločin nad malobrojnim Srbima preostalim u Krajini posle agresije Hrvatske početkom avgusta 1995.

KRVAVI USKRS: Evo kako je POČEO RAT Srba i Hrvata pod dirigentskom palicom Miloševića! (FOTO) (VIDEO)

Naime, u selu Jezerce kod Plitvičkih jezera, u svojoj kući, udaljenoj od glavne saobraćajnice samo stotinak metara, u noći između 27. i 28. februara ubijen je bračni par Dane (83) i Milka Kalember (81), a kuća je potom spaljena.

MILOŠEVIĆ PSUJE KAO KOČIJAŠ I VREĐA ALIJU IZETBEGOVIĆA! Procureli tajni razgovori Slobe i Radovana Karadžića (VIDEO)

Takođe, obelodanjeno je i da su hrvatske vlasti u tajnosti sahranile žrtve.

Ovo su još neki istorijski događaji koji su se dogodili na današnji dan:

1808. - U pohodu tokom kojeg je za samo mesec dana osvojena cela Španija, a francuske snage Napoleona I su zauzele Barselonu.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

1824. - Rođen je srpski pisac i političar Stjepan Mitrov Ljubiša. Mnogo je učinio na polju buđenja nacionalne svesti Srba u Boki i Dalmaciji, kao javni radnik i poslanik u dalmatinskom saboru i austrijskom rajhsratu (skupština). Bio je samouk, pripovedanje mu je lucidno, izvorno, protkano finim humorom, s poetskim osećanjem za legendu i realističnim nervom za život njegovog zavičaja. Dela: "Kanjoš Macedonović", "Pričanja Vuka Dojčevića", "Pripovijesti crnogorske i primorske".

1829. - SAD i Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru, čime je nastavljeno masovno uništavanje tih životinja - ali od tada sa ustanovljenim kvotama svake od dveju zemalja potpisnica ugovora.

1916. - Stupila je na snagu naredba nemačke vrhovne komande u Prvom svetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Nemačka bila u ratu.

1920. - Usvojen je novi Ustav Čehoslovačke. Njime je zamenjen privremeni ustav od 13. novembra 1918. pošto je Čehoslovačka obrazovana raspadom Austro-Ugarske posle Prvog svetskog rata. Ustavom su proklamovane demokratske političke i građanske slobode, a zemlja je definisana kao republika u kojoj šef države rukovodi izvršnom vlašću, dok se dvodomna skupština bira opštim pravom glasa punoletnih građana oba pola.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

1920. - Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, čija se gluma odlikovala jednostavnošću i suptilnošću. Filmovi: "Obala u magli", "Pastoralna simfonija", "Fabiola", "Oholi", "Veliki manevri", "Lavovi su pušteni","Benžamin".

1944. - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za snage SAD u nadiranju ka Filipinima.

1956. - Pakista je proglašen islamskom republikom.

1964. - Saopšteno je da su SAD razvile avion koji može da leti brzinom od 3.200 kilometara na čas i da dostigne visinu od 21.300 metara, što je tada bilo izuzetno dostignuće u vazduhoplovstvu.

Printskrin: Youtube/Brigitte Gabriel

Printskrin: Youtube/Brigitte Gabriel

1988. - U Iračko-iranskom ratu (1980-1988) otpočela je nova runda "rata gradova", odnosno međusobnog bombardovanja civilnih naselja.

2012. - Preminuo je Branko Miljuš srpski slikar i grafičar. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a specijalizovao je grafiku u ateljeu Džonija Fridlandera u Parizu. Pored slikarstva i grafike, Miljuš se bavio mozaikom, vitražom, ilustracijom i grafičkim dizajnom. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, kao i gostujući profesor na više fakulteta. Od 1959. imao je 40 samostalnih izložbi i više stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je čak 22 prestižne nagrade.

2012. - Ekvadorski zvaničnici saopštili su da su locirali mesto gde je sahranjen Atahualpa, poslednji vladar Inka. Ekvadorski istoričar Tamara Estupinan pronašla je ostatke kompleksa na litici na visini 1.020 metara u Andima u oblasti Sigčos, 45 milja južno od Kita. Atahualpa je bio poslednji vladar imperija Inka koja se u XV i XVI veku prostirala duž većeg dela Anda. Tokom španskog osvajanja zarobljen je i pogubljen, a mesto gde je sahranjen je vekovima bilo misterija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Nada@

    Istrebljivali su oni u organizaciji Seksa i njegovih mocnih dzelata i pre rata masovno srpske porodice. Zar nije Seks rekao na onom snimku da ne stede ni decu ? I taj monstrum seta mirno po ruznoj njihovoj umesto da je u Hagu.

  • Benedict

    Hrvatska još uvijek traga za 2.322 nestale osobe, za koje samo vi znate gdje su... Ne vjerujem da su se sami negdje sakrili...zato nemojte bazirat priču na dvoje ljudi...u pitanju je puno veći broj ljudi i puno puno veći broj porodica koji bi voljeli svoje najmilije dostojanstveno sahraniti!

  • Šubić-Zrinski

    Hrvatska još uvijek traži preko 2000 nestalih iz 90-ih za koje samo vi znate gdje su...šta ćemo sa tim?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima