SVEŠTENIK PEDOFIL: Terao decu da mu kleče između nogu, šrafcigerom zaklao pticu pred njima

Crkva je '80-ih ignorisala velik broj dokaza o tome da je Sirson zlostavljao decu i nije ga uklonila s dužnosti

  • 7

Kardinal Džordž Pel rekao je kraljevskoj komisiji za zlostavljanje dece kako mu namerno nisu otkrivene informacije o svešteniku pedofilu koji je terao decu da mu za vreme ispovesti kleče među nogama i koji je šrafcigerom probo pticu pred učenicima.

SVEŠTENIK PEDOFIL: Platio dečacima hodočašće u Međugorje, pa ih SILOVAO

Pel je o sveštenicima pedofilima iz 1970-ih godina svedočio putem video-poziva iz Rima. Ispitivačica Gejl Fjurnes fokusirala se na svešenika parohije Doveton, Pitera Sirsona, kojeg je Pel opisao kao "jednog od najneugodnijih ljudi" koje je ikada upoznao, prenosi Index.hr.

Crkva je '80-ih ignorisala velik broj dokaza o tome da je Sirson zlostavljao decu i nije ga uklonila s dužnosti.

Šef Komisije Piter Meklelan rekao je kako je do 1993. svim sveštenicima u blizini Sirsonove parhije bilo jasno kako je taj čovek ozbiljni problem i da stoga ne bi trebalo da bude sveštenik.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Prihvatio sam stav, službeni stav, o tome kako nemamo dovoljno dokaza da ga uklonimo s te dužnosti - rekao je kardinal Pel.

Među pritužbama za Sirsona nalazili su se i sedeći iskazi: držao je oružje u školi, pokazao je deci mrtvo telo u kovčegu, seksualni kontakt s decom, okrutnost spram životinja i upiranje noža u prsa devojčice, uz reči "Ako se pomakneš, ovo će se zabiti u tebe". Optužen je i za prisiljavanje dece da kleče među njegovim kolenima i da mu sede na krilu za vreme ispovesti, a ispovesti je snimao.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pel je Sirsonovo ponašanje nazvao užasavajućim, ali je kazao i kako nije znao da se to sve događa u to vreme. Dodao je i kako je Kancelariju za katoličko obrazovanje prevario i da ga nisu informisali o svemu.

Ispitivači su kazali kako je skandalozno da Crkva nije reagovala na informacije.

- Informisali smo policiju, oni su sve istražili, ali nisu mogli da nastave dalje sa slučajem. Rečeno je kako se ništa ne može učiniti, nisam siguran koji su tačno bili razlozi u pozadini te odluke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@@

    2. mart 2016 | 16:37

    Nista novo u vatikanu

  • Република Српска

    2. mart 2016 | 17:24

    Како се неплаше Бога?Ако неверују у Бога и посао свештеника обављају само зато што им је то изузетно уносан бизнис који доноси новац онда њиxова сексуална изопаченост нетреба да чуди

  • Xxxx

    2. mart 2016 | 16:47

    Pa to su Božji ljudi. Niko im nista ne moze. Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA