Holivudski reditelj proslavio nagrade FESTA (FOTO)

Holivudski reditelj Džon Mektirnan jedan je od dobitnika FEST-ove nagrade Beogradski pobednik i dobitnik nagrade “Zlatni pečat” koje dodeljuje Jugoslovenska kinoteka

  • 0

Ovo posebno priznanje uvaženim filmskim stvaraocima Mektirnan je proslavio na intimnoj večeri koju je u čast reditelja organizovao Central Garden.

Džon Mektirnan, legendarni američki reditelj nagrađen je Beogradskim pobednikom za dosadašnje stvaralaštvo. Mektirnan je redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su Predator, Umri muški, Lov na crveni oktobar i Afera Tomas Kraun.

Po uzoru na holivudske zabave, nagradu FEST-a jednog od najstarijih filmskih festivala na Balkanu, proslavio je uz podršku tima projekta Central Garden, u prisustvu srpskih glumaca i reditelja Dragana Bjelogrlića, Srđana Dragojevića, Hristine Popović, Janka Popovića Volarića, Darka Bajića i uvaženih gostiju iz sveta filma ruskog reditelja Pavela Lungina i norveškog pisca i scenariste Gjermunda Gisvolda.

Posebno kreiran meni sa selekcijom najboljih srpskih vina reditelju je upotpunio gastronomsko putovanje kroz Srbiju. Govor dobrodošlice je održao domaćin Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a a gostu je tom prilikom simbolično uručena knjiga o srpskom mentalitetu najomiljenijeg beograđanina Mome Kapora.

Foto: Promo Foto: Promo

U ime čuvenih izraelskih investitora Afi Europe and Shikun & Binui Group i projekta Central Garden, prvog kondominijuma u centru Beograda gostima se obratila Mina Kalezić direktorka marketinga CBRE Srbija rekavši: Bio je pravi izazov pronaći vezu između industrije nekretnina i filma. Inspiracija nam je život u Beogradu, kada je srpska i jugoslovenska kinematografija bila visoko pozicionirana u evropskoj filmskoj industriji. Živelo se na staroj gradskoj kaldrmi i uživalo u pričama o filmu. Ceo grad bi se tada praznio kada bi se novo holivudsko ostvarenje pojavilo u bioskopima. Ovo je upravo ono što je i bio cilj investitora, da Central Garden oživi staru čaršiju Beograda, ili jezikom nekretnina kreirali smo svojevrsnu urbanu regeneraciju centra grada, vratili aromu starog Beograda kada su film muzika i pozorište bili dominantne vrednosti gradskog života.

Foto: Promo Foto: Promo

Reditelj Džon Mektirnan se zahvalio svima na počasti i ukazanom poverenju rečima - Čast mi je da sam dobio dve nagrade što znači da sam poštovan i u Evropi. Veoma sam zahvalan Jugoslavu Panteliću na pozivu i što sam prvi put u Srbiji, ovoj lepoj zemlji ovako toplo dočekan. Centar Beograda mi jako prija, kao i optimizam, duh koji umetnici ovde imaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA