0

PREŠERN I DALJE ŽIVI MEĐU SRBIMA: Slovenački državni PRAZNIK KULTURE proslavljen u Beogradu!

Uz predsednika Društva Slovenaca “Sava” Sašu Verbiča, prisutnima se obratio i novi slovenački ambasador u Srbiji Vladimir Gasparič

Prešernov dan u Beogradu
Foto: Wikimedia/Public domain, seecult.org

Prešernov dan, slovenački državni praznik kulture, proslavljen je i ove godine u Beogradu, u organizaciji Društva Slovenaca “Sava” u Ustanovi kulture Parobrod, uz obeležavanje i 15 godina od osnivanja.

Program povodom Prešernovog dana obuhvatio je nastup Kvarteta “Sava”, projekciju dokumentarnog filma “Tri akorda - Zlatan i Marija Vauda”, te izložbu “Znameniti Slovenci u Beogradu 2” sa kolažima Marije Vaude i Nikole Pilipovića, nastalih u okviru istoimenog projekta Društva Slovenaca “Sava” koji je nedavno prikazan u formi izložbe i u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM).

Uz predsednika Društva Slovenaca “Sava” Sašu Verbiča, prisutnima se obratio i novi slovenački ambasador u Srbiji Vladimir Gasparič.

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu 2” deo je projekta koji je Društvo Slovenaca “Sava” započelo 2014. godine u nameri da potomci Slovenaca u Beogradu, pre svega mlađe generacije, ali i celokupna javnost, upoznaju sa istorijskim i drugim značajnim ličnostima slovenačkog porekla, prvenstveno sa onima koje su krajem 19. i iz prve polovine 20. veka koje su ostavile dragocen trag u Beogradu u različitim oblastima stvaralaštva.

Podsećanje na njihov doprinos kulturi sećanja, kako u okviru slovenačke nacionalne manjine u Srbiji nakon raspada bivše Jugoslavije (1991), tako i u okviru šire slovenačke zajednice – u samoj Sloveniji i među Slovencima koji žive rasuti po celom svetu.

Foto: seecult.org

Foto: seecult.org

Uz izložbu kolaža znamenitih Slovenaca, koje su uradili Marija Vauda i Nikola Pilipović, projekat obuhvata i katalog na srpskom i slovenačkom jeziku za koji je tekst napisala Biljana Milenković-Vuković. Zamisao likovnih urednika je da na naslovnoj strani kataloga bude jedno od najlepših mesta sveta na kojem je nikao Grad – prizor ušća Save u Dunav, kao jedinstven i značajan toponim koji spaja i određuje sve kulturne istorije koje su u njemu rasle i oblikovale ga.

Na izložbi “Znameniti Slovenci u Beogradu 2” predstavljeni su istoričar, fizički antropolog, etnolog, kustos, političar i univerzitetski profesor Niko Županič (1876-1961), tenor i pedagog Josip Rijavec (1890- 1959), akademik, vajar, grafičar i profesor Lojze Dolinar (1893-1970), sitar Edvard Cvar (1896- 1965), pravnik, pisac i publicista Slavko Savinšek (1897-1942), slikar, grafičar, dizajner, scenograf i digitalni umetnik Eduard Stepančič (1908-1991), akademik, inženjer mašinstva, konstruktor aviona i univerzitetski profesor Svetolik Pivko (1910-1987), sopran i pedagog Anita Mezetova (1913-1980), lekar i univerzitetska profesorka Neva Lotrić (1916-1981), filmski i TV glumac Janez Vrhovec (1921- 1997), akademik, matematičar i univerzitetski profesor Slobodan Aljančić (1922-1993) i pozorišna i filmska glumica Sonja Hlebš (1927-2005), jedna od zvezda jugoslovenske kinematografije, koja se bavila i pisanjem pod pseudonimom Sofija Rudolf, a inače je potomak France Prešerna.

Foto: seecult.org

Foto: seecult.org

Program povodom Prešernovog dana obuhvata i polusatni dokumentarni film “Tri akorda – Zlatan i Marija Vauda”, posvećen slavnom kompozitoru, dirigentu i pedagogu Zlatanu Vaudi (1923-2010), u režiji Dragomira Zupanca. O Vaudinom stvaralaštvu i umetničkom opusu u filmu govori njegova ćerka Marija Vauda, vizuelna umetnica čiji su radovi, performansi i dizajn, nastao delom i u okviru projekta “Znameniti Slovenci u Srbiji”, njen doprinos vizuelnom izgledu filma.

Članovi porodice Vauda stigli su u Srbiju 1941. godine, u vreme prisilnog iseljavanja Slovenaca iz Štajerske, koju je aneksirao Treći Rajh. Rođen 1923. u Pernici, Vauda je kao datum ponovnog rođenja beležio 21. oktobar 1941, kada je preživeo streljanje u Kragujevcu, gde je s porodicom našao utočište po izbijanju Drugog svetskog rata.

Vauda je završio Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, a dirigovanje je usavršio u Beču i Osijahu. Autor je više od 200 dela u gotovo svim muzičkim oblicima (kamerna muzika, solo pesme, solističke kompozicije, muzika za decu...), a napisao je i veliki broj dela namenjenih deci: muzičke priče, radio igre, male kantate... Između ostalog, godinama je vodio Dečji hor Radio Beograda, najstariji horski ansambl dece u Srbiji, a autor je i prve opere za decu “Ježeve kućice”.

Foto: seecult.org

Foto: seecult.org

Slovenci su na teritoriji Srbije prisutni više vekova. Od 16. pa sve do sredine 19. veka, uglavnom kao pojedinci, učestvovali su u ratovima i bitkama za oslobođenje Srbije ili Beograda, a na području Beograda njihovo stalno ili povremeno prisustvo traje više od 150 godina. Njihovo naseljavanje u prestonicu Srbije, stare i nove Jugoslavije, do metropole kakva je danas, bilo je uslovljeno uglavnom istorijskim, ekonomskim i političkim okolnostima.

Već 60-ih godina 19. veka, u Beograd su počele da dolaze prve veće grupe Slovenaca – intelektualaca, zanatlija i radnika. Kasnije je Beograd, kao prestonica Kraljevine SHS/Jugoslavije, postao privlačan za Slovence raznovrsnih stručnih profila: bankare, trgovce, inženjere, privatnike, železničare i ostale državne i privatne službenike. Slovenci i njihovi potomci isticali su se u mnogim oblastima nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja, ekonomije, politike i drugog, te se s pravom može reći da su njihovi životi i posebno delatni uspesi neodvojivo utkani u razvoj beogradske urbane kulture.

(Telegraf.rs / Izvor: seecult.org)

Tagovi: Beograd, France Prešern, Kultura, Prešernov dan, Slovenci, Slovenija, Ustanova kulture Parobrod

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Porodice žrtava u Srebrenici suđenje Karadžiću pratile uz uzvike "Bravo!": Predsednici udruženja pozlilo tokom izricanja presude (VIDEO)

"Karadžić je zaslužio da trune u zatvoru, a živeće u gospodskim uslovima": Naser Orić komentarisao presudu u Hagu

Kolinda prva reagovala na presudu Karadžiću: Ovo je trajna opomena o pogubnosti te politike

"Doživotna robija za krvnika", "Gromoglasan aplauz u sudnici": Ovako je presuda Karadžiću dočekana u regionu

Telo žene puno povreda pronađeno u moru kod Herceg Novog: Sve hitne ekipe upućene su na lice mesta

Uhapšen Srbin u Banjaluci: Osumnjičen je za ratne zločine u Glamoču

Učiteljica iz Hrvatske odvela ceo razred na koncert rok grupe iz Srbije: Posle svirke napisala - "Ima nade" (FOTO)

Gradonačelnik Zadra ima najveću platu među svojim kolegama u Hrvatskoj: Ovako je objasnio zašto dobija 3.800 evra

Misteriozna smrt Engleza u Rovinju: Pojeo je kebab, rekao jednu rečenicu, srušio se i preminuo

Lekari se bore za život bebe stare nekoliko dana: Nevakcinisana majka je zarazila boginjama

Sedmorica državljana Severne Makedonije na sudu priznali da su ratovali za ISIS

Osvanula poruka "nož, kolac, Jasenovac": Vandali kukastim krstovima i ustaškim znakom U išarali kuću u Zadru (FOTO)

Časna sestra iz Hrvatske repuje o veri i bogu: Dijana je posle ove pesme postala pravi hit na društvenim mrežama (VIDEO)

Klepetan se ove godine ranije vratio svojoj Malenoj: Čim je stigao odmah su vodili ljubav na krovu (FOTO) (VIDEO)

Neodgovorni otac ostavio dete od 18 meseci samo u kabini traktora u pokretu: "Ponosni tata" snimao kako mališan "vozi" (VIDEO)

Jovan se fotografisao sa mladom kako bi ga udavače ostavile na miru: Hteo sam da se otarasim žena, ali dogodilo se suprotno (FOTO)

Trudnica (19) ispala iz kombija koji se prevrtao, lekari se njoj i bebi bore za život: Teška saobraćajna nesreća u Kovačevcu (VIDEO)

Znate li šta su "zapozorje", "oznak" i "bilješkinja"? Hrvatski jezik je dobio tri nove reči

Tuđmanu se zacrvenele oči: Spomenik u Splitu preko noći dobio novi izgled (FOTO)

Sneg pravi haos u Hrvatskoj: Četiri nesreće na auto-putu za kratko vreme, apeluje se da se ne kreće na put bez preke potrebe (FOTO)

Đukanović: Zajedničko svim protestima u regionu je namera da se osvoji vlast mimo izbora

David Dragičević je pre godinu dana izašao u grad i više se nikad nije vratio: Njegova smrt je zauvek promenila Banjaluku

Zagreb je zadesila "katastrofa", naređena je hitna evakuacija: Amerikanci pripremaju Hrvate na najstrašniji scenario (VIDEO)

Crnogorska vojska prodaje oružje: Ne trebaju im zolje, rakete, minobacači...

Ime mu je Steva Pendarovski i kandidat je za prvog predsednika Severne Makedonije: Ima podršku Srba, Albanaca i Makedonaca

Mladi migranti tukli starijeg u centru Bihaća, Bosanci ga odbranili (VIDEO)

Otac Davida Dragičevića oglasio se baš na 17. mart: "Boli, sine moj. Danas je tačno godinu dana kako sam poslednji put osetio toplinu tvog obraza"

Bosanci 20 godina koriste novčanicu od 10 konvertibilnih maraka koja ima grešku (FOTO)

Izbegnuta tragedija: Minibusu u Skoplju otpale zadnje gume, vozači se panično sklanjali da bi izbegli sudar (VIDEO)

U Dubrovniku deca skinula srpske registarske tablice: "Tata je rekao da su to zločesti automobili"

Udario u drvo i sleteo sa puta: Auto-trka se okonačala uz prasak i povredu vozača (VIDEO)

Profesor iz Slavonije slučajno pustio porno-film na času: Učenici sve snimali, pa video pokazali profesorki

Maloletnik gubi kontrolu nad autom i obara troje ljudi: Stravična nesreća u Skoplju (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Bahati vozač se nepropisno parkirao, pa je dobio zanimljivu poruku na šoferšajbni (FOTO)

Napadnuti policajci tokom protesta u Podgorici: Demonstranti ih gađali kamenicama i tvrdim predmetima (FOTO)

Strava u školi u Istru: Dvojica đaka se tukla do krvi dok su ih drugi posmatrali. Jedan je odlikaš i ide na državno takmičenje (FOTO)

Nešto šuška u kuhinji: Lane se vratilo porodici Tadeski, a pobeglo je od besnih seoskih pasa (FOTO) (VIDEO)

Užas u Banjaluci: Uleteo kombijem među pešake, ženu vukao 10 metara, prolaznici digli vozilo da je spasu (VIDEO)

U Crnu Goru stigao brod iz Indije pun luka: Kad su razgrnuli povrće, ugledali su kokain. Niko nije uhapšen (FOTO)

Slep čovek u centru Zagreba hteo da razmeni novac, pa zažalio: Ovako su prolaznici reagovali (VIDEO)

Mladić (22) teško ranjen zbog krvne osvete: Nepoznata devojka zakazala mu je sastanak preko interneta, a dočekala ga je kiša metaka

David je rođen ovakav i ne voli da se slika, ali je morao za maturu: Kada je video fotografije, pobesneo je i bacio ih suznih očiju (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima