Šta mislite ko više troši u Srbiji, a ko ima veći broj KREDITNIH KARTICA - muškarci ili žene? Iznenadićete se...

- Žene se raspituju, gledaju šta se nudi i vrlo paze za šta podižu kredit i na koliki iznos, dok su muškarci tu manje promišljeni - ističe Dugalić

  • 1

Iako su i muškarci i žene približni po broju kreditnih kartica, muškarci više od žena kasne u otplati (48.803:33.017), pokazuju najnoviji podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije. Takođe, jači pol je taj koji uzima mnogo više kredita, stoji u izveštaju. To se najviše poznaje kod poljoprivrednih kredita kojih je ukupno 53.123, od toga 45.190 u muškom vlasništvu.

- Iako mnogi očekuju suprotno, žene su te koje mnogo više vode računa o trošenju i zaduživanju. Verovalo se da one više troše, ali nije tako. One se raspituju, gledaju šta se nudi i vrlo paze za šta podižu kredit i na koliki iznos, dok su muškarci tu manje promišljeni. To objašnjava zašto kredite češće podižu muškarci - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS.

MERA NBS DALA REZULTATE: Građani se sve češće odlučuju da DUGUJU U DINARIMA

Foto: Printskrin Beta video Foto: Printskrin Beta video

Osim što se češće odlučuju na ovu vrstu pozajmice, oni su i neodgovorniji u otplati. U UBS su nam rekli da su među najneodgovornijima muškarci do 30 godina starosti.

HRVATI IZBEGLI DA PLATE DUG IZ JUGOSLAVIJE: Nagodili se sa švajcarskom bankom, daće joj 45 miliona dolara

Na današnjoj konferenciji za novinare Dugalić je još istakao da je neznatno smanjen dug kompanija, a malo više povećana zaduženost stanovništva. Ukupna zaduženost stanovništva je na kraju februara iznosila 719,9 milijardi dinara, a na kraju januara 713,8 milijarde dinara.

- Gotovinski i stambeni krediti dominiraju i zabeležili su simboličan rast, a potrošački nastavljaju sa tendencijom blagog smanjivanja - rekao je Dugalić.

ŠVAJCARCI U PROBLEMU: UBS kažnjen zbog nameštanja Libora

Naime, na kraju februara bilo je 222.073 gotovinskih, 378.945 stambenih i svega 22.239 potrošačkih kredita.

- Došlo je do veće urednosti u plaćanju, smanjeno je kašnjenje u plaćanju kompanija, a docnja stanovništva se nije povećavala - otkriva Dugalić.

U februaru je učešće docnje smanjeno na 15,2 odsto sa 15,4 prethodnog meseca.

Tom prilikom, najavljeno je održavanje Svetske nedelje novca od 14. do 20. marta, a u cilju veće finansijske edukacije korisnika finansijskih usluga.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar

    4. mart 2016 | 20:22

    naravno da troskare i uzivaju oni koji su na dobrim politickim pozicijama,obican narod nema ni za hleb

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA