KRUZ I SANDERS SU SE VRATILI U TRKU: Politički cirkus se nastavlja danas, evo šta očekivati

Berni Sanders je sinoć ostvario dve pobede, a Hilari samo jednu, ali je njena vrednija jer je bila u Luizijani koja je bogata delegatima. Kruz je imao dve pobede noćas, kao i Tramp, i sve je jasnije da je jedini izazivač "usponu narandžastog viteza". Demokrate su danas u Mejnu, a republikanci u Portoriku

  • 0

Kakva blistava noć za Teda Kruza i Bernija Sandersa, i kakve pirove pobede u odnosu na ono što su uspeli da urade Tramp i Klintonova!

Dok je Sanders među američkim demokratama jedini ostao da se suprotstavi sili klintonovske mašinerije, u republikanskom taboru u kojem imamo još nekoliko pretendenata, teksaški senator se sve očiglednije ističe kao jedina osoba koja može da spreči "uspon narandžastog viteza" do osvajanja nominacije te partije za predsedničke izbore u novembru.

Jučerašnji dan, takozvana "super-subota", što se tiče Demokratske partije, videla je pobede Sandersa u Kanzasu i Nebraski a Klintonove u Luizijani.

Međutim, zbog broja delegata koji dolaze iz te južnjačke države, Bernijeve pobede u ostalim državama su bile pirove i možda u najboljem slučaju moralne.

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

Na konzervativnoj strani političkog spektra Sjedinjenih Država, u Republikanskoj partiji, Kruz je pobedio u Kanzasu i Mejnu, dok je Tramp odneo pobede u Luizijani i Kentakiju.

Tramp je već pozvao Marka Rubija da napusti trku i suspenduje svoju kampanju, nakon katastrofalnih rezultata sinoć (nije ostvario mesto bolje od trećeg, a u Mejnu je čak bio poslednji - četvrti - sa samo osam odsto glasova).

Rubio je odmah odgovorio: nema šanse. Nekoliko razloga za to postoji.

Prvo, danas se će republikanci odmeravati snage u Portoriku gde se očekuje da će on imati dobre šanse da izbije na drugo mesto ili da možda čak i pobedi, zbog svog kubanskog porekla (mada, ruku na srce, i Kruz je poreklom Kubanac), zbog blizine te teritorije Floridi koju Rubio predstavlja u američkom senatu, zbog toga što je jedini govorio o dužničkoj krizi Portorika, zbog toga što mu je sinoć čak i štab bio na toj teritoriji.

Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug

Drugo, 15. marta je glasanje na Floridi, što je njegova velika šansa, iako po anketama snažno zaostaje za prvoplasiranim Trampom.

Međutim, mnogo toga može da se promeni za desetak dana, i čini se da možda nedavna poruka Mita Romnija počinje da rezonuje i da se oseća. Rubio nije bez šansi, a pošto se delegati sa Floride raspoređuju po sistemu pobednik-uzima-sve, ako uspe da učini nemoguće, vratiće se u trku na velika vrata.

Ako izgubi od Trampa na Floridi i razlika bude dvocifrena, ako čak ne bude ni drugi, može da počne da pakuje kofere. Ali, o tom potom. Rubio se neće povući iz trke pre 15. marta, posebno ne ako noćas bude dobro prošao.

Što se demokrata tiče, oni danas odmeravaju snage u Mejnu. U pitanju je savezna država koja se nalazi u uporištu Bernija Sandersa na severoistoku, i premda ankete pokazuju približnu izjednačenost simpatičnog senatora iz Vermonta i jedine preostale žene u trci za Belu kuću, njegova pobeda je verovatnija.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA