Brozovom unuku za tešku saobraćajku u Srbiji sude u Hrvatskoj

Edvard Broz je 1992. godine izazvao saobraćajku, u kojoj je stradao njegov najbolji prijatelj. Godine 2008. uhapšen je u Srbiji, ali je pobegao iz zatvora tokom suđenja

  • 1

Unuku Josipa Broza Tita Edvardu Brozu uskoro bi u Hrvatskoj moglo da počne suđenje zbog izazivanja

saobraćajne nesreće pre 20 godina na teritoriji Srbije. On je 1992. godine svojim automobilom marke "BMW" udario u "mercedesa" i tom prilikom poginuo je njegov najbolji prijatelj Gojko Popovć.  Broz je 2008. godine došao u Srbiju kako bi odgovarao za ovo delo, ali je tokom suđenja pobegao iz zatvora.

Brozov advokat Vlado Petrović izjavio je da je odbrana poslala predlog Višem sudu u Beogradu da predmet njegovog klijenta bude ustupljen hrvatskom pravosuđu.

- Priložili smo potvrdu o stalnom prebivalištu u Hrvatskoj i sve dokaze. Ne bi trebalo da bude prepreka da sud prihvati naš predlog - rekao je Popović, a prenosi hrvatski "Večernji list".

On je dodao da je Edvard Broz spreman da pred hrvatskim sudom odgovara za to krivično delo.

Edvard Broz, sin Žarka Broza, uhapšen je početkom 2008. godine na graničnom prelazu "Batrovci". On je tada pred Okružnim sudom u Beogradu rekao da je u Srbiju došao svesno, jer je krajnje vreme da plati dug prema poginulom prijatelju Popoviću.

Sudiji je, kako piše zagrebački dnevnik, rekao da je u saobraćajnoj nesreći pretrpeo teške povrede, dok je njegov sin Žarko bio u komi. U jeku suđenja napustio je Srbiju bez pasoša, da bi navodno u Hrvatskoj podigao zaostale penzije. Međutim, u Srbiju se nikada nije vratio.

Prema optužnici, Titov unuk je 20. avgusta 1992. u Zemunu svojim automobilom "BMW" preticao "jugo" i gradski autobus i frontalno se sudario sa "mercedesom". Gojko Popović, koji je bio u vozilu s Brozom, odmah je preminuo, dok su Titov unuk, njegov sin Žarko i Bojan Pejić, koji su takođe bili u automobilu, teško povređeni.

Zbog rata u bivšoj Jugoslaviji Edvard Broz tada nije bio dostupan srpskom pravosuđu.

Okružno tužilaštvo u Beogradu teretilo je Broza za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom. Veštaci su, kako piše zagrebački dnevnik, utvrdili da je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi, što je on negirao.

(M. S. / Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA