NEVEROVATNO OTKRIĆE: Tokom radova na Koridoru 10 iskopan predmet star 2.000 godina! (FOTO)

Priča o dvokolici iz Staničenja je mistična priča o kultu sahranjivanja pokojnika sa konjima i kolima

  • 0

Tokom radova na izgradnji puta na Koridoru 10 niko nije ni slutio da će se iskopavanjem na dubini od nekoliko metara, pronaći pravo blago - rimska dvokolica stara 20 vekova.

Lokalitet Staničenje na kojem su pronađeni delovi jedinstvenih rimskih kola nalazi se između dva grada Bele Palanke, antičke Remizijane i Pirota odnosno Turesa.

ODAVDE SRBIJA DOBIJA CVEĆE ZA 8. MART: Ova porodica radi 14 sati dnevno, njihova bašta ima hiljade cvetova! (FOTO)

Priča o dvokolici iz Staničenja je mistična priča o kultu sahranjivanja pokojnika sa konjima i kolima, o multietničkoj Rimskoj državi koja je povezivala različite kulture i etničke entitete u jedinstven sistem.

Rimska dvokolica, tipa "cisiuum" bila je izrađena od drveta sa bogato ornamentisanom oplatom i ukrasima od gvožđa, sa sjajnim odsjajem mesinga u sebi.

GEJ PAR IZ ŠUMADIJE USVOJIO DETE I ŠOKIRAO SRBIJU: Šta vi kažete na ovu provokaciju? (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svoju muzejsku postavku imala je u Beogradu, a zatim je stigla i do kikindskog Narodnog muzeja. Ovo je prvi nalaz ove vrste iz rimsko-tračkog doba koji je ikada pronađen u Srbiji.

- Na prostoru Bugarske u nekadašnjoj Trakiji otkriveno je dosta nadgrobnih humki u kojima su se sahranjivali bogati Tračani, sa kolima i konjima. Međutim, ovom prilikom pronađeni su samo gvozdeni delovi kola sa ukrasima izvedenim u mesingu koji se koristio sa kraja prvog i početka drugog veka, te smo na osnovu te analaze utvrdili o kom dobu je reč. Motivi koji su utisnuti u delove točka su - venci bršljena, listovi smokve i vinove loze što nas upućuje da su u pitanju simboli boga Dionisa koji nije bio samo Bog vina, nego i božanstvo, Bog kojeg su cenili u Trakiji - rekla je za Telegraf Deana Ratković, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

(VIDEO) EVO DOKLE JE VODA STIGLA KOD KULE NEBOJŠA: Vanredna odbrana od POPLAVE i u BEOGRADU!

Sam čin sahrane sa kolima i konjima ima veliku simboliku, večnost u zagrobnom životu.

Takođe, na osnovu iscrpnih arheoloških istraživanja na delovima kola pronađena je i sitna bronzana plastika. Utvrđeno je da je u pitanju zaprega sa dva konja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prema istorijskom izvorima ovo je bilo najbrže prevozno sredstvo koje su koristili imućni vladari. Kabina je bila postavljena na dva nosača - sa leve i desne strane, što je omogućavalo udobnu vožnju. Ova dvokolica je jedinstvena zbog ornamentike na gvožđu. Pored Bugarske gde su pronađeni nadgrobni spomenici takvi nalazi pronađeni su i u Mađarskoj - kaže Milan Čolović, viši konzervator u Narodnom muzeju u Beogradu.

U SRBIJI DANAS I SUTRA DO 40 LITARA KIŠE PO KVADRATNOM METRU: Dramatično upozorenje meteorologa!

Posle sveobuhvatnih konzervatorskih i restauratorskih istraživanja, zaustavljen je proces propadanja rimskih kola. Zahvaljujući umeću iskusnih arheologa i restauratora sada se jasno uočavaju biljni motivi, simboli boga Dionisa često prikazanog u dvokolici. Pretpostavka je da su rimska kola pripadala nekome iz visokih slojeva društva ko je sahranjen sa kolima i konjima kako bi otišao u večni život, običaj koji je prepoznatljiv kod Grka, Etruraca, Gala i Tračana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da li možete da zamislite Beograd sa samo POLA MILIONA ljudi: EVO KAKO TO IZGLEDA! (VIDEO)

Predmeti su rekonstruisani, te je urađena maketa rimske dvokolice koja nas vraća u istorijsko vreme pre tačno 20 vekova. Pored Arheološkog instituta, Filozofskog i Tehnološkog fakulteta, u procesu revitalizacije pronađenih delova učestvovali su i mnogi naučnici iz različitih oblasti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dvokolici je vraćen stari sjaj i pri tom su zadržane sve estetske i istorijske odlike minulog doba koje nam jasno ukazuju na bogatstvo i sjaj nekadašnje velike Rimske države.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA