I ONI KOJI SE PLAŠE ZMIJA, RADO BI RUČALI U ČELJUSTIMA OVE KOBRE: Na pomolu novo svetsko čudo! (FOTO)

Toranj Kobra zamišljen je kao poslovni i stambeni prostor, a u čeljusti bi bili smešteni luksuzni restorani, ili elitni noćni klub

  • 2

Da se pitao ruski milijarder Vasilij Kliukin, svi neboderi širom Dalekog istoka bi više ličili na serpentine nego na visoke, staklene zgrade. Blog koji je ovaj žitelj Monaka, svestrani svetski umetnik, kolekcionar i arhitekta iz hobija, predstavio na svom sajtu viziju projekta nazvanog "azijska kula Kobra".

Nalik na prizore sa stranica stripova naučne fantastike, azijska kula Kobra predstavlja pravu mešavinu arhitekture i kulture.

OVO JE JAPANSKI SOLITER KOJI ĆE BITI VISOK 1,7 KILOMETARA! U njemu će živeti 50.000 LJUDI! (FOTO)

Kako je navedeno na blogu, Kliukin zamišlja svoju zmiju kao kulu izgrađenu u Kini ili Japanu. Kao profesionalac on zna da proceni afinitet tržišta i privrženost simbolima poput zmije ili zmaja, i smatra da će takav toranj savršeno ukrasiti određeni predeo.  Budući da je Državni savet Kine nedavno objavio da će zaustaviti izgradnju "bizarne arhitekture koja nije isplativa", čini se da se Japan nalazi na čelu trke za Kliukinov projekat.

Foto: Profimedia/Vasily Klyukin Foto: Profimedia/Vasily Klyukin

- Kada u Japanu nekome kažete da je zmija, to se shvata kao kompliment - objašnjava Kliukin i dodaje:

- U Kini, zmije i zmajevi često znače isto. Kao simbol mudrosti i večnog života, ovaj toranj bi doprineo lepoti bilo kog istočnog grada - ističe svestrani milijarder.

Parižani ovu zgradu NE PODNOSE, a ona se može videti iz svakog dela grada (FOTO) (VIDEO)

Vizuelno, toranj bi bio identičan kao na slici, dakle bila bi to jedna stajaća kobra sa bazom koja će podsećati na njen prepoznatljivo uvijen rep. Svetla u raznim bojama označavala bi prednji deo zgrade, uz mogućnost da se i cela kobra osvetli po potrebi.

Toranj "Kobra" zamišljen je kao poslovni i stambeni prostor, a u čeljusti bi bili smešteni luksuzni restorani, ili elitni noćni klub.

SVE IMA ROK TRAJANJA, PA I NEBODERI: Evo za koliko će se Beograđanka srušiti!

- Turisti bi bili fascinirani kad god bi ugledali kobru, a pogled bi im se zaustavio na čeljustima - terasi. Zmije i zmajevi su staratelji hramova, blaga, ezoterije... Ukoliko bi ovaj oblakoder bio izgrađen u gradu, taj grad bi "vaskrsnuo" - smatra Vasilij Kliukin.

Uprkos umetnikovom entuzijazmu, trenutno ne postoje realni planovi za ostvarenje ovog projekta, pa će, bar još neko vreme, famozna kobra ostati "impozantna" samo na papiru.

(Telegraf.rs / Digitaltrends.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA