KIJEV I EU TRAŽE OD RUSIJE DA OSLOBODI NAĐU SAVČENKO: Da se hitno pusti na slobodu ukrajinska pilotkinja (FOTO) (VIDEO)

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora

  • 26

Kijev je danas tražio hitno oslobađanje ukrajinske pilotkinje Nadije Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

- Zahtevamo da ruska strana odmah oslobodi Nadiju Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja - navela je na svom Tviter nalogu portparolka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Marijana Betsa.

Savčenkova je danas u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štarajkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, preneo je AFP.

- Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedelju dana za izricanje presude - rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Izricanje presude počeće 21. marta i trajaće dva dana, preneo je TAS S.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora.

Ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin poginuli su 17. juna 2014. godine tokom granatiranja Luganska.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko umešana u ubistvo dvojice novinara kao dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, dok je ona na suđenju ponovila da je nevina i da kao ukrajinski oficir ima pravo da brani svoju domovinu. Ona je optužila ruske zvaničnike i rukovodstvo medija, za koji su dvojica novinara radili, za njihovu smrt.

Pet zemalja članica Evropske unije (EU) uputiće apel Uniji da se sankcionišu svi koji su umešani u proces protiv ukrajinskog vojnog pilota Savčenko u Rusiji, izjavio je danas šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovaj zahtev potpisali su, pored Linkevičijusa, i njegove kolege iz Velike Britanije, Poljske, Rumunije i Švedske, i on bi ove nedelje trebalo da se nađe pred šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Takođe, Nemačka je danas poručila Rusiji da "hitno oslobodi" Savčenkovu uz obrazloženje da se njeno suđenje u Rusiji protivi mirovnom dogovoru koji je postignut sa ciljem okončanja nemira u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Suđenje Savčenkovoj ugožava duh Minskog sporazuma, zbog toga, sa svojim partnerima šaljemo zajednički poziv za hitno oslobađanje pilota Nadije Savčenko iz humanitarnih razloga - izjavio je za AFP portparol nemačke vlade Stefan Zajbert, aludirajući na klauzulu sporazuma po kojoj Ukrajina i Rusija treba da razmenjuju zatvorenike i taoce.

Ambasada Ukrajine u Srbiji izdala je saopštenje povodom suđenja u kojem je navela da je uz primenu sile i kršenje međunarodnog prava Rusija zarobila ukrajinsku državljanku, i da želi da skrene pažnju na bespravno suđenje koje se vrši nad Nadijom Savčenko.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska ambasada takođe se obraća sa molbom da Srbija iskoristi svoje bliske veze sa Rusijom i da pomogne u procesu oslobađanja Nadije Savčenko dok još nije prekasno.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA