FIZIČARI GENIJALCI IZ SRBIJE IMAJU REŠENJE: Otkrili su nešto zbog čega NEĆEMO MORATI DA PLAĆAMO GREJANJE? (FOTO)

Poznatija kao alternativna kuća budućnosti - pasivna i jeftina, zahteva minimalno hlađenja i zagrevanja, uskoro i u Srbiji

  • 2

Kuća koja zahteva minimalno hlađenje i zagrevanje i koja omogućava velike uštede naročito u zimskom periodu, idealan je dom svima nama. Međutim, ovakva kuća više ne mora da bude san, jer se tim mladih fizičara iz OŠ "Gligorije Popov“ iz Ruskog Sela, kod Kikinde, dosetio da upravo jedan takav model i konstruiše.

GENIJALNI IZUM SRBINA: Od 44 LIMENKE PIVA napravio aparat koji mu GREJE CELU KUĆU!

Poznatija kao alternativna kuća budućnosti - pasivna i jeftina, koja zahteva minimalno hlađenja, ali i zagrevanje, svoju primenu našla je širom sveta, očekuje se da će je naći i u Srbiji.

BRAVO, NAJBOLJI STE! Srpski učenici osvojili 11 medalja iz matematike i fizike

Mladi naučnici učestvovali su u projektu "Energija je svuda oko nas" u organizaciji Centra za razvoj nauke, tehnologije i informatike u Novom Sadu, gde su za svoj model pasivne kuće osvojli drugo mesto na takmičenju koje je održano krajem prošle godine. Oni su sa svojim nastavnikom fizike, Erne Satlerom napravili maketu geodizijske kupole kombinovanu sa nemačkim standardom pasivnih kuća (pasiv house).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kuće u kojima živimo spadaju uglavnom u tzv. objekte klasične gradnje. Mogu biti sagrađene od više vrsta materijala, za grejanje se ugrađuju dimnjaci, radijatori sa kotlom koji rade na neku vrstu goriva.

MLADI SU NAJVAŽNIJI: Izdvojeno 100.000 evra za pomoć talentima

Sve to zahteva puno rada, objasnio nam je nastavnik fizike Satler, koji je sa mladim timom projektovao pasivnu kuću:

- Naziv označava veoma strog standard energetske efikasnosti - objašnjava Erne Satler.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kuća izgrađena po ovim standardima ne troši skoro nikakvu energiju za grejanje i hlađenje - manje od 15kWh po kvadratnom metru površine tokom cele godine. Greje se otpadnom toplotom od rada uređaja (zamrzivači, kućni aparati, osvetljenje), spremanja hrane, pasivnim solarnim postrojenjima, koja rade na prirodnim i jednostavnim principima.

Nastavnik ističe da ovakve kuće već imaju svoju primenu u Americi. Skoro 200 hiljada stambenih objekata ovog tipa već postoji, dok su na Južnom polu istraživačke stanice ovog oblika jer je kuća ekonomičnija, ne gube toplotu.

- Naša namera bila je da spojimo geodezijsku sferu sa principima pasivne gradnje i eksperimentalno dokažemo dobre osobine oba sistema. Geodezijska sfera je znatno jeftinija, čvršća i lakša za gradnju od klasične kuće. Cena ovakvih kuća se kreće do nekoliko hiljada evra, što je opet čini dostupnom mnogo širem krugu građana - priča nastavnik koji je predvodio naučni tim.

IZDVOJENO SKORO 140 MILIONA: Počinje isplata stipendija učenicima i studentima!

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Za pisanje projekta bila je zadužena Slobodana Vujičić, učenica iz tima.

-  Želeli smo da dokažemo da izgradnja kuća može biti jeftinija i pristupačnija od klasičnih kuća koje pravimo. Pre svega velika je ušteda i novca i energije. U geodezijsku sferu od čeličnog lima debljine 0,5 milimetra, ubacili smo oblogu od 30 centimetara stiropora. Ostavili smo četiri mala prozora jedan do drugog, koje smo pokrili dvostrukim staklom i okrenuli prema jugu. Okvir prozora smo isekli od stiropora debljine 10 centimetara. U sredinu kugle postavili smo digitalni termometar sa unutrašnjom i spoljašnjom sondom - otkriva mlada naučnica čitav proces rada i otkrića.

TORBE SRPSKIH ĐAKA NEĆE VIŠE IMATI 40 KILOGRAMA: Od jeseni lake kao perce!

Tim mladih, uspešnih fizičara čine: Popov Igor, Požar Nikoleta, Nadlački Miloš, Papdi Vladimir, Pejašinović Jovana, Radulović Dejan, Savanović Danijela, Ćirić Dušan i Halas Marko.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Njihova namera bila je da eksperimentalno dokažu sve dobre osobine ove geodezijske sfere, kao i da našim građanima pruže moguće rešenje stambenog problema.

- Želja nam je da se ovakve kuće u budućnosti grade i kod nas, ako su svoju primenu našle širom sveta, zašto pasivne kuće ne bi bile i kuće budućnosti u Srbiji - poručuju budući fizičari.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voda

    12. mart 2016 | 09:51

    Deco svaka cast i samo nastavite da ulazete u sebe, svoje znanje i neku bolju buducnost. Nadam se i da ce u toj nekoj buducnosti, drzava shvatiti da ste vi ti u koje treba da ulaze, da nam kao i vecina ne pobegnete u druge drzave (a mi ovde ne zaglavimo sa olosem).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA