U Srbiji održano prvo takmičenje u brzom sklapanju Rubikove kocke (VIDEO)

Najbolji u svim kategorijama takmičenja bio je četrnaestogodišnji mađar Bense Hunor koji sklapa Rubikove kocke od pete godine

  • 0

U Srbiji je zahvaljujući učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu, održano prvo prvenstvo u brzom sklapanju Rubikove kocke. Svi posetioci koji su se zadesili u prostorijama ove škole mogli su da vide učesnike iz nekoliko zemalja, Srbije, Mađarske, Holandije, Bugarske, Rumunije, Švajcarske, Austrije kako se trude da što brže sve uklope šarene delove kocke u jedanobojan blok.

Pobedu su odneli Mađari u svim kategorijama, čak i u onim najtežim -  brzo sklapanje Rubikove kocke jednom rukom i vezanih očiju.

Junak večeri bio je Bense Hunor koji dolazi iz Mađarske, a ima samo 14 godina. On je odneo prvo mesto u svim kategorijama, a kako kaže sa pet godina je počeo da se bavi ovim. Svaki dan vežba po nekoliko sati, pa ne čudi što je mu je najbolji rezultat sklopljena kocka za 9,57 sekundi.

Naši predstavnici takođe vežbaju po nekoliko sati, a sedamnaestogodišnji Pavle Smiljanić je bio toliko ljubazan da nam objasni da ne ne mora da se bude sjajan matematičar da bi se rešila čuvena Rubikova kocka, već je potrebno samo da se dobro snalazite u prostoru. Pavle je počeo ovim da se zanima pre četiri meseca, ne vežba redovno, ali uspeva da je sklopi za 18 sekundi.Ipak, otkrio nam je da ovo zaista može da se reši korišćenjem matematičkih formula.

Ovo takmičenje nema starosno ograničenje, tako da možete da vidite čoveka od skoro 60. godina kako ulazi u duel sa dečakom od desetak godina. A, bitan faktor su i dva mališana koja kontrolišu ispravnost kocki koje dobijaju takmičari tokom duela.

Biljana Tasić

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA