SIRIJU TREBA POCEPATI KAO JUGOSLAVIJU: Ovo je izjavio predstavnik NATO u Evropi

Glavnokomandujući NATO u Evropi kazao je da je glavni problem Sirije što velike sile ne mogu da se dogovore o rešenju sirijske krize

  • 23

Šanse da Sirija ponovo postane funkcionalni entitet su veoma male, zbog čega bivši glavnokomandujući NATO u Evropi Džejms Stavridis smatra da je došlo vreme za podelu Sirije.

250.000 DECE UMIRE OD GLADI: U Siriji mališani nemaju struju, hranu i lekove!

On u autorskom tekstu za "Forin polisi" predlaže nekoliko opcija podele, uključujući primere Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Iraka.

Stavridis kaže da je glavni problem Sirije što velike sile ne mogu da se dogovore o rešenju sirijske krize.

Dok se SAD i Rusija ne slažu oko sudbine predsednika Bašara al Asada, Saudijska Arabija i Iran su zapale u geopolitičke i regionalne sukobe, a Rusija i Turska se ne slažu oko taktičkih i strateških pitanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Jedan od razloga što je Sirija zapala u haos jeste i taj što je zemlja već podeljena duž etničkih i verskih linija, a eskalacijom sukoba, kako kaže, jasno je da jedinstvena sirijska država više ne postoji.

Podela bi, kako objašnjava, mogla da ide od potpunog raspada zemlje - kao što se Jugoslavija raspala posle smrti Josipa Broza Tita, preko čvrstog federalnog sistema kao što je Bosna posle Dejtonskog sporazuma, pa sve do labavog federalnog modela kakav postoji u Iraku.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Tako bi oblast oko Damaska mogao da čini alavitski region pod upravom Asada ili njegovih naslednika, centralnim regionom bi mogao da upravlja umereni sunitski režim nakon potiskivanja džihadista, dok se na istoku može pojaviti kurdska enklava, navodi Stavridis.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    11. mart 2016 | 12:28

    Oni samo i znaju da rasturajy države

  • Dag

    11. mart 2016 | 13:57

    Istrebicete se, vi - medjusobno... (Svakoga dana u SAD - u,pogine vise desetina gradjana u medjusobnom - obracunu.)...

  • Miloš

    11. mart 2016 | 12:27

    Treba Ameriku pocepati, krajnje je vreme !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA