POPLAVE U SRBIJI: Evo kakvo je stanje u najugroženijim gradovima (FOTO)

Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije, policije opšte nadležnosti, saobraćajne policije, kao i Vojska Srbije

  • 1

Na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, Vlada Republike Srbije proglasila je 10. marta 2016. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije. Našu zemlju u naredna dva dana očekuje još padavina, na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a u nastavku pogledajte kakvo je stanje u najugroženijim opštinama u Srbiji.

DA POJASNIMO: Uvedena je VANREDNA SITUACIJA, evo šta to znači!

Do proglašenja vanredne situacije na celoj teritoriji Republike Srbije, vanredna situacija bila je proglašena na teritoriji tri grada i 14 opština u Čačku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, na delu teritorije opštine Kosjerić, na teritoriji opštine Prijepolje, Trsteniku i delu teritorije opštine Nova Varoš i na delu teritorije opštine Ćićevac.

Ovako SRPSKA ŽANDARMERIJA pomaže ugroženima od POPLAVE!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije, do sada su iz poplavama ugroženih područja evakuisali 171 osobu.

Prema informaciji RHMZ-a, u nedelju, u noći na ponedeljak i u ponedeljak pre podne očekuju se obilnije padavine, u većini mesta od 10 do 30 mm, a u istočnimm, južnim, jugozapadnim i centralnim delovima oko 40 mm.

Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije, policije opšte nadležnosti, saobraćajne policije, kao i Vojska Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

GUČA

U Guči je reka Bjelica je u opadanju. Pritoke reke Bjelice imaju tendenciju opadanja. Prema uvidu u stanje na terenu reka Bjelica se izlila u Viči, Turici, Puhovu,Lis, Krstac, Đerać. Poplavljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. Za sada nisu ugroženi stambeni objekti. Na teritoriji opštine i dalje je poplavljen deo Mesne zajednice Dljin, ali kuće nisu više pod vodom. Na državnom putu drugog A reda broj 181, Kratovska stena-Lučani-Guča, na delu puta „Dljinski most“ – „Moravski most“, saobraćaj je u prekidu zbog ispumpavanja vode iz Dljinskog polja. Opštinski put: Dljin –Pilatovići je od 11.03.2016.g. u jutarnjim časovima u prekidu. Evidentiraju se klizišta i odroni na putevima, a saobraćaj se odvija otežano na ugroženim deonicama. Voda iz poplavljenih privrednih objekata u industrijskoj zoni u Lučanima se povukla i radi se na čišćenju.

ČAČAK

Na teritoriji grada Čačka evakuisano je 37 lica i ugroženo je 150 objekata. Svi putni pravci su prohodni, osim puta Čačak-Guča, gde se kao alternativni pravac koristi put preko Graba. Povremeni prekid saobraćaja na državnom putu Kratovska Stena- Lučani-Guča saobraćaj je i dalje u prekidu zbog ispumpavanja vode.Vodosnabdevanje na teritoriji grada je uredno, a otkonjen je i kvar, koji je dove do prekida u snabdevanju električnom energijom u Donjoj Gorevnici.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

GORNJI MILANOVAC

U opštini Gornji Milanovac snabdevanje vodom i električnom energijom je normalizovano.

ŠABAC

Na teritoriji grada Šapca Vodostaji reka Save i Drine je u stagnaciji . Svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava.

KRUPANJ

U Opštini Krupanj stanje na vodotocima je u blagom porastu i nema rizika od izlivanja dok su u Opštini Vladimirci u mestu Provo, objekti pod vodom u visini od jednog metra. Ugroženo je oko 56 objekta. Lokalni potoci su nadošli ali su u svojim koritima.

UB

Na teritoriji opštine Ub evidentirano je dva klizišta koja ugrožavaju trasu autoputa Koridor11 deonica Lajkovac-Ub. Ima manjih problema u vodosnabdevanju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

TOPOLA

Na teritoriji opštine Topola nove kišne padavine izazvale su porast vodostaja na rekama prvog i drugog reda i trenutno su u koti vanredne odbrane od poplava. Reka Kubršnica se delimično izlila iz korita nizvodno od Livnice ,,Integral“ i plavi poljoprivredno zemljište (livade) u MZ Zagorica, Maskar i Rajkovac.

KRUŠEVAC

Na teritoriji grada Kruševca poplavljeno je oko 75 hektara poljoprivrednog zemljišta u atarima sela Koševi, Bela Voda, Kukljin, Jasika, Šanac, Makrešane i Čitluk, a u opštini Trstenik oko 2000 hektara i 10 objekata u naseljim Ugljarevo, Bogdanju i Grabovcu. U prekidu je vodosnabdevanje u Bogdanju gde se snabdevanje vrši cisternom. U opštini Ćićevac poplavama su ugrožena 23 stambena objekta i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je u opštini Varvarin poplavljeno oko 700 hektara.

JAGODINA

Na teritoriji opštine Jagodina, zbog povećanja vodostaja Velike Morave došlo je do plavljenja oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u ataru sela Raševica, Trešnjevica i Sinji Vir, u potesu zvanom ,,Staro Moravište''. Normalizovan je saobraćaj na putnom pravcu Paraćin-Čepure-raševica koji je usled izlivanja Velike morave bio u zatvoren.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

KRALJEVO

Na teritoriji Kraljeva poplavljeno je oko 360 domaćinstava i oko 1500 hektara poljoprivrednih površina. U prekidu je lokalni seoski put u selu Plana Bare - Kraljevo zbog pojave klizišta. Mesto Bogutovac, zaseok Omar, Kraljevo, pojavilo se klizište na lokalnom seoskom putu u dužini od oko 10-15 metara U selu Sirča zbog prekidanja creva za vodu bez vode je ostalo 146. Domaćinstava i poslate su stacionarne cisterne za vodu za piće na ugroženim područjima Sirča, Obrva i Mrsać. Bez struje je 20 domaćinstava u Grdici. JP "Elektrosrbija" vrši postepeno uključivanje korisnika električne energije na poplavljenim područijima koji su preventivno isključivani sa električne mreže.Od strane JP Srbijavode doneta je doluka da se ojača bedem u Žičkom polju na reci Ibar gde se nalaze bunari sa pijaćom vodom odakle se napaaju vodom stanovnici Kraljeva. JKP “Vodovod“ sa autocisternama vršilo je punjenje seoskog rezervoara u mestu Sirča, tako da su građani sela Sirča u popodnevnim časovima dobili tehničku vodu za domaćinstva

VRNJAČKA BANJA

U opštini Vrnjačka Banja došlo je plavljenja oko 950 hektara poljoprivrednog zemljišta i mosta u mestu Gračac, na ušću Gračačke reke u Zapadnu Moravu. U prekidu je put u mestu Ugljarevu, kod Vrnjačke Banje zbog oštećenja na prilaznom delu kod mosta na reci Zapadna Morava.

NOVI PAZAR

Na teritoriji Novog Pazara poplavama je ugroženo 80-90 objekata i srušena su tri pešačka mosta. Oštećeno je 114 putnih pravaca na lokalanim putevima. Normalizovano je snabdevanje električnom energijom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

TUTIN

U opštini Tutin povećala se ugroženost porodičnih kuća od bujičnih poplava. Bez električne energije je preko 100 domaćinstava sa preko 1.000 stanovnika. Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije ispravna za piće (velika mutnoća). Građani koriste okolne česme. Nisu angažovane cisterne.

NOVA VAROŠ

U opštini Nova Varoš 405 domaćinstava je ugroženo Zbog prekida na dalekovodima na Području MZ-a Jasenovo bez električne energije je oko 50 potrošača, na području MZ Božetići isključena je 1 trafostanica tako da je bez električne energije oko 30 potrošača . Problema sa snabdevanjem strujom ima i u opštini Prijepolje dok je u Opštini Sjenica ugroženo oko 10 stambenih objekata i poplavnjeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Došlo je do prekida snabdevanja ekejtričnom energijom u oko 695 domaćinstava.

Foto: Ljiljana Radulović Foto: Ljiljana Radulović

UŽICE

Na teritoriji grada Užica u delu reke Đetinje kroz centar Bioske zbog velikog obima radova može doći do ponovnog plavljenja 7 objekata jer je u koritu velika količina nanosa. Dvanaest lokalnih putnih pravaca je u prekidu. Poplavljeno poljoprivredno zemljište oko 800 hektara. U MZ Stapari u zaseoku Trnava - Jevtići u prekidu je put od železničke stanice prema Trnavi, oko 10 kuća je odsečeno i nemaju alternativni prilaz.Jedan most je srušen, a tri su oštećena. Nije bilo prekida u snabdevanju električnom energijom i vodosnabdevanju.

Na teritoriji grada Beograda u opštinama Lazarevac, Barajevo, Palilula, Grocka i Rakovica održane su sednice Štaba za vanredne situacije i izdat je nalog za obilazak kritičnih lokacija i pripremi neophodne količine džakova sa peskom kao i uvođenje 24 časovnog dežurstva u svim javnim preduzećima.

(Telegeraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA